Legger 20 mill. på bordet

Norge inngår avtale med Ukraina. Norge og Ukraina skrev tirsdag under avtaler om at Statens strålevern skal bistå sine ukrainske kolleger i arbeid med atomsikkerhet og strålevern. Norge legger foreløpig 20 millioner kroner på bordet. Avtalen ble signert under statsminister Erna Solbergs (H) besøk til Kiev tirsdag. Vi har en bilateral avtale mellom Norge og … Continued

Norge inngår avtale med Ukraina.

Norge og Ukraina skrev tirsdag under avtaler om at Statens strålevern skal bistå sine ukrainske kolleger i arbeid med atomsikkerhet og strålevern.

Norge legger foreløpig 20 millioner kroner på bordet. Avtalen ble signert under statsminister Erna Solbergs (H) besøk til Kiev tirsdag.

Vi har en bilateral avtale mellom Norge og Ukraina. Den dreier seg om å etablere et nært samarbeid mellom Statens strålevern og vår søstermyndighet i Ukraina, sier direktør Ole Harbitz i Statens strålevern til NTB.

Samarbeidet handler om å finne strålekilder på avveie, utarbeide reguleringer og om strålebruk i medisin, forklarer han.

Den andre delen, hvor også Sverige er med, dreier seg utelukkende om kjernekraftsikkerhet. Da snakker vi om sikkerhet i betydningen å redusere risiko for ulykker og risiko for uønskede handlinger inn mot kraftverkene, forklarer Harbitz.

Verdens verste atomulykke skjedde i den daværende sovjetrepublikken Ukraina i 1986, da en av reaktorene i Tsjernobyl-kraftverket eksploderte. Ukraina får i dag 60 prosent av sin strøm fra kjernekraft.