Iransk oljetanker i brann utenfor Kina – 32 sjøfolk savnet

Skipet var lastet med nesten 1 million fat kondensert olje.

En oljetanker sto søndag i full fyr utenfor Shanghai etter at den kolliderte med et frakteskip. Hele tankskipets mannskap er savnet, og det meldes om oljesøl.

Mannskapet om bord på det iranske tankskipet Sanchi besto av 32 iranere og to bangladeshere. Skipet var på vei fra Iran til Sør-Korea, og kollisjonen med det Hongkong-registrerte lasteskipet skjedde i Østkinahavet, 257 kilometer fra Shanghai, lørdag kveld lokal tid.

De 21 kinesiske besetningsmedlemmene på lasteskipet Crystal ble reddet, men det har ikke vært mulig å få kontakt med besetningsmedlemmene på oljetankeren.

Statlige kinesiske medier meldte søndag kveld lokal tid at tankskipet fortsatt er flytende og i brann. Det er uklart om det fortsatt lekker olje. Det er heller ikke kjent hvor mye olje som har lekket ut i havet.

Et bilde fra ulykkesstedet viser den 274 meter lange Panama-registrerte oljetankeren i full fyr, innhyllet i tjukk, svart røyk.

1 million fat olje

Sanchi var lastet med nesten 1 million fat kondensert olje, ifølge kinesiske myndigheter.

Til sammenligning hadde Exxon Valdez, som forårsaket en støtte oljekatastrofe utenfor Alaska i 1989, 1,26 millioner fat råolje. Da lekket 260.000 fat olje ut i havet.

Kina har sendt flere patruljebåter og tre opprenskningsskip til stedet. I tillegg har den sørkoreanske kystvakten sendt et skip og et fly for å lete etter de savnede sjøfolkene.

I oktober i fjor omkom 13 kinesiske fiskere etter at båten deres kolliderte med en oljetanker fra Hongkong utenfor den japanske øygruppen Oki.

En ikke navngitt tjenestemann i Irans oljedepartement sier at de ikke har noen opplysninger om mannskapets skjebne. Han bekrefter også at 30 av sjøfolkene på oljetankeren var iranere.

– Uvisst om alle er døde

– Vi kan ikke si at alle har omkommet, redningstjenesten er der og jobber, sier den ikke navngitte tjenestemannen til nyhetsbyrået AP.

Sanchi har siden det ble bygd i 2008 operert under fem ulike navn, ifølge FNs maritime organisasjon IMO.

Ifølge den iranske kilden er skipet eid av National Iranian Tanker, som er basert i Iran, og det var leid av det sørkoreanske selskapet Hanwa Total, der franske Total har en eierandel på 50 prosent.

Total har ennå ikke kommentert ulykken.

(©NTB)