Greenpeace aksjonerte med fyrverkeri på fransk atomkraftverk

Tente på fyrverkeri for å vise hvor sårbart anlegget er for angrep.

Greenpeace-aktivister brøt seg torsdag inn i et atomkraftverk nordøst i Frankrike, der de tente på fyrverkeri for å vise hvor sårbart anlegget er for angrep.

Om lag 15 aktivister brøt seg tidlig om morgenen inn i anlegget i Cattenom, like ved grensen til Luxembourg, opplyser Roger Spautz i Greenpeace Luxembourg.

Fyrverkeriet ble avfyrt like ved et basseng med brukte brenselsstaver, som er svært radioaktive.

– Disse anleggene er sårbare, skriver Greenpeace på Twitter, der gruppa også har lagt ut en video av stuntet.

Ifølge Spautz skal aksjonen bidra til å skape oppmerksomhet om at de brukte brenselsstavene ikke er beskyttet slik bygningene med atomreaktorer er.

Ifølge det statlige kraftselskapet EDF, som driver anlegget, ble aktivistene pågrepet før de nådde fram til området der den kjernefysiske virksomheten foregår. Selskapet melder også at anleggets sikkerhet aldri var truet.

Tirsdag denne uken kom Greenpeace med en rapport om manglende sikkerhet ved franske og belgiske atomkraftverk. Brenselsstaver som ikke lenger er i bruk ved atomkraftverk, inneholder ifølge gruppa flere hundre tonn radioaktivt brensel, men de er ikke beskyttet av samme type bygninger som reaktorene.

Rapporten er skrevet av sju eksperter fra Frankrike, Tyskland, Storbritannia og USA. De har også utarbeidet en rekke scenarioer for ulike typer angrep som kan ramme anleggene.

(©NTB)