Bærekraftige energiselskaper

Statoil på fjerdeplass. Corporate Knights har rangert Statoil på fjerdeplass – og øverst blant energiselskaper – på Global 100-listen over verdens mest bærekraftige selskaper. Det ble kunngjort på World Economic Forum i Davos i forrige uke. enerWE.no har spurt Statoils bærekraftsdirektør, Hege Marie Norheim om hvordan Statoils satsning på oljesand vil påvirke denne posisjonen i … Continued

Statoil på fjerdeplass.

Corporate Knights har rangert Statoil på fjerdeplass – og øverst blant energiselskaper – på Global 100-listen over verdens mest bærekraftige selskaper. Det ble kunngjort på World Economic Forum i Davos i forrige uke.

enerWE.no har spurt Statoils bærekraftsdirektør, Hege Marie Norheim om hvordan Statoils satsning på oljesand vil påvirke denne posisjonen i fremtiden.

Statoil har vunnet en rekke bærekraftpriser for vår oljesandvirksomhet og vi rapporterer årlig gjennom Oljesandrapporten om hvordan vi møter de ulike miljømessige og sosiale utfordringene, forteller Statoils bærekraftdirektør Hege Marie Norheim til enerWE.no.

Statoil er ikke involvert i åpen gruvedrift, men produserer gjennom brønner i bakken hvor vi injiserer vann slik vi gjør i Nordsjøen og ut kommer oljen. Vårt program for å ivareta biodiversitet i området er prisbelønt og det er også vårt lokale senter for arbeidsmuligheter særlig rettet mot urbefolkningen i området og deres mulighet til å jobbe hos oss eller bli underleverandører.

Klimagassutslippene knyttet til oljesandproduksjonen kommer fra et gasskraftverk vi bruker for å varme vannet og dermed oljen. Disse utslippene har Statoil satt tøffe reduksjonsmål for slik at vi blir best i hele denne industrien. Allerede i dag er oljesandutslippene våre lavere enn enkelte av våre modne felt i Nordsjøen hvor også energiforbruket og dermed klimagassutslippene blir høye.

4.000 børsnoterte selskaper har blitt vurdert. Disse ble først redusert til 350 selskaper basert på økonomiske resultater, åpenhet om bærekraftresultater og andre kriterier.

Deretter ble de 350 selskapene rangert på bakgrunn av 12 referansepunkter knyttet til deres bransje.

Referansepunktene er:

  • energiproduktivitet
  • vannproduktivitet
  • avfallsproduktivitet
  • innovasjonskapasitet
  • betalte skatter (%)
  • lønnsforhold mellom administrerende direktør og gjennomsnittsansatte
  • status for pensjonsfond
  • sikkerhetsresultater
  • gjennomstrømning av ansatte
  • mangfold blant ledere samt «clean capitalism pay link» – en mekanisme som knytter topplederlønninger til selskapets målsettinger for miljø og sikkerhet.

Statoil fikk en god fjerdeplass.

Dette er en stor anerkjennelse av Statoil og arbeidet som er gjort i forskjellige deler av selskapet over lang tid, sier Hege Marie Norheim.

I Davos var en av fire dager avsatt til klimaendringer, og på den generelle dagsorden sto også saker om miljø og sosial inkludering sett fra forskjellige vinkler, bransjer og områder i verden. Bærekraft og sikring går hånd-i-hånd, de står sentralt for å oppnå forretningsvekst, og verdens politikere og forretningsfolk er opptatt av dette.

Ifølge Corporate Knights er målet med Global 100-listen å «styrke, øke bevisstheten om og vise fram for verdens ledere, hvert år, selskapenes bærekraft, inkludert de som har klart å balansere miljørelaterte, sosiale og økonomiske resultater, samtidig som de gir investorene høyt utbytte.»

Det selskapet som kom øverst på årets Global 100-indeks var det australske finansselskapet Westpac Banking Corporation, etterfulgt av det amerikanske bioteknologiselskapet Biogen, det finske kapitalvareselskapet Outotec Oyj og Statoil.

Corporate Knights har laget sin bærekraftindeks siden 2005.​