Bilde av det tyrkiske flagg

201 mennesker er omkommet

Desperat kamp mot klokka. Minst 201 mennesker er omkommet i gruveulykken i Tyrkia. Mange av dem døde av kullosforgiftning, og fortsatt er flere hundre arbeidere innesperret. Tiden er ikke på vår side, sa energiminister Taner Yildiz natt til onsdag. Så mange som 787 arbeidere var i kullgruva da den ble rammet av en eksplosjon, ifølge … Continued

Desperat kamp mot klokka.

Minst 201 mennesker er omkommet i gruveulykken i Tyrkia. Mange av dem døde av kullosforgiftning, og fortsatt er flere hundre arbeidere innesperret.

Tiden er ikke på vår side, sa energiminister Taner Yildiz natt til onsdag.

Så mange som 787 arbeidere var i kullgruva da den ble rammet av en eksplosjon, ifølge Yildiz. Det bekreftede antallet døde har steget til 201, og flere hundre er fortsatt innesperret i gruvegangene.

Redningsarbeidet pågikk for fullt natt til onsdag, og det er blitt pumpet oksygen ned i gruva for at arbeiderne ikke skal bli kvalt.
Tiltaket ser ut til å ha hatt begrenset effekt. De fleste av de omkomne har dødd av CO2- og kullosforgiftning, ifølge Yildiz.

Venter på sønnen
Utenfor gruva i provinsen Manisa venter fortvilte pårørende på å få vite hvordan det har gått med deres kjære.

Jeg har ventet på sønnen min siden tidlig på ettermiddagen, sa Sena Isbilder til nyhetsbyrået AFP.

Mange av de overlevende arbeiderne hostet og hadde problemer med å puste da de ble hentet opp av gruva. Noen gikk selv, mens andre ble båret. Minst 80 arbeidere er skadd, og tilstanden er alvorlig for fire av dem.

Alle arbeiderne i gruva hadde trolig gassmasker, men det var begrenset hvor lenge de kunne beskytte dem mot røyk og kullos.

Inspisert i mars
En feil på det elektriske anlegget antas å ha vært årsaken til eksplosjonen i gruva. Den startet i sin tur en brann som fylte gruvegangene med røyk.
Heisene ned i gruva sluttet å fungere som følge av strømbrudd, noe som gjorde det vanskelig å hente opp arbeiderne.
Kullgruva ble inspisert i slutten av mars uten at det ble funnet brudd på sikkerhetsforskriftene, ifølge det tyrkiske arbeidsdepartementet. Alle arbeiderne er imidlertid ikke enige i denne vurderingen.

Det er ingen sikkerhet i denne gruva, sier arbeideren Oktay Berrin til AFP.

Han betegner de lokale fagforeningene som nikkedukker og hevder at ledelsen i gruveselskapet Soma Komur bare bryr seg om penger.

Erdogan avlyste
Det er ikke uvanlig med ulykker i Tyrkias gruver. Den så langt verste skjedde i 1992, da 263 arbeidere mistet livet i en eksplosjon i en gruve i byen Zongulak.

Tyrkias statsminister Tayyip Erdogan har valgte å avlyse et besøk til Albania for å besøke gruva hvor redningsarbeidet nå pågår. Den ligger 12 mil nordøst for feriebyen Izmir ved Egeerhavet.

Området her er et av de viktigste for utvinning av brunkull i Tyrkia. Mye av næringsvirksomheten i provinsen Manisa er baset på gruvedrift og strømproduksjon ved kullkraftverk.

©NTB