Statoil trener for å unngå utpressingsvirus

Publisert

I 2014 ble norsk olje- og energibransje utsatt for det mest omfattende hackerangrepet mot norske interesser noensinne, ifølge Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM). 50 bedrifter i oljebransjen ble angrepet.

Dagens cyber angrep aktualiserer cyber sikkerhet også for olje- og gassbransjen.

- Vi gir råd om at våre medlemsbedrifter forholder seg til og følger nasjonale råd fra f.eks. Nasjonal Sikkerhetsmyndighet, Petroleumstilsynet og andre, forteller Eli Ane Nedreskår Informasjonssjef i Norsk olje og gass til enerWE.

  • Ta testen: Er dere cyber ready? (TEAM enerWE - Annonse fra DNV GL)
  • - I Statoil trenes alle ansatte på identifikasjon av phisingangrep ved bruk av e-post, forteller Bård Glad Pedersen, Vice President, Media Relations Corporate affairs til enerWE. I tillegg er IT en integrert del av selskapets beredskapsorganisasjon og deltar på øvelser. IT-relaterte problemstillinger og hacking inngår i den generelle beredskapstreningen.

    Hva vil konsekvensen være dersom IT-systemet i SKR blir infisert?

    - Hvilke konsekvenser det vil ha dersom IT-systemene i SKR blir infisert avhenger av omfang og innretning av et angrep. Vi har etablerte rutiner for håndtering dersom systemene i SKR settes ut av spill av virus eller andre årsaker, svarer han.

    enerWE har henvendt seg til Petroleumstilsynet, men de har ikke svart på spørsmålene rundt hacking.