– Klimaavtalen er ikke verdt papiret den er skrevet på, hvis ikke oljeindustrien her hjemme også blir berørt

Publisert

Arbeiderpartiets ungdomsorganisasjon AUF vil presse moderpartiet til å vedta varig vern av Lofoten, Vesterålen og Senja under landsmøtet til våren.

– Denne kampen starter nå, slår AUF-leder Mani Hussaini fast, idet landsmøtet til ungdomsorganisasjonen åpner torsdag formiddag.

Med partileder Jonas Gahr Støre og nestlederne Hadia Tajik og Trond Giske på plass som gjester under åpningstalen, vil Hussaini gi en klar beskjed til partiledelsen:

– Vi har ett veldig tydelig krav. Det vil bli det tydeligste kravet fra AUFs landsmøte: Arbeiderpartiet må – en gang for alle – si nei til oljeboring og nei til konsekvensutredning av de sårbare områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, sier Hussaini til NTB.

Klimaavtalen

AUF-lederen viser til klimaavtalen fra Paris, der 195 land ble enige om kutt i CO2-utslipp som skal begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grader sammenlignet med 1990-nivået.

– Den avtalen er ikke verdt papiret den er skrevet på, hvis ikke oljeindustrien her hjemme også blir berørt. Oljeboring i de sårbare områdene er ikke forenlig med klimaavtalen som hele verdenssamfunnet har sluttet seg til, sier Hussaini.

Bestevenner

Han medgir at det blir en kamp når Arbeiderpartiet benker seg til landsmøte i april neste år.

– Utfallet er ikke gitt. Men når hele AUF mobiliserer, sammen med miljøbevegelsen og de stadig flere i Ap som ønsker en fremtidsrettet politikk, da er jeg overbevist om at vi skal vinne denne kampen.

– AUF er Arbeiderpartiets beste venn, og venner må være ærlige mot hverandre og si fra når man mener at den andre tar feil, sier Hussaini til NTB.

Forutsigbarhet

Under åpningstalen til AUF-landsmøtet vil ungdomsorganisasjonens leder argumentere med at varig vern av Lofoten, Vesterålen og Senja også er god fordelingspolitikk. Det handler dels om forutsigbarhet for oljeindustrien og lovnader om å satse på andre næringer, dels handler det om framtida i det store bildet.

– Du kan ha så god fordelingspolitikk du bare vil, men uten at vi sikrer klodens fremtid, nytter det ikke, sier Hussaini.

Gleder seg

Han sier han gleder seg til å se Støre, Tajik og Giske i øynene under åpningstalen til AUF-landsmøtet:

– Tøffe krav fra AUF er noe Ap-ledelsen er vant til. Jeg tror nok også at Jonas gleder seg til å få tøffe krav fra AUF, smiler AUF-lederen.

Støre skal tale til AUF-landsmøtet fredag ettermiddag, og senere samme dag blir det debatt om nettopp Lofoten, Vesterålen og Senja.

--

Klikk her for å diskutere saken i facebook-gruppen for oljebransjen.