Venter på svar fra Statoil

Published

Ptil vil vite årsaken til hendelsen på Snorre B.

Petroleumstilsynet sier situasjonen på Snorre B-plattformen i Nordsjøen er stabil, men ennå ikke avklart. Tilsynet venter nå på svar fra Statoil om årsaken til gropen under en brønnramme.

Det var 17. mai at Statoil oppdaget en unormal utgraving av masse under én av de fire brønnrammene på havbunnen under Snorre B-plattformen.

Sånn som vi vurderer situasjonen nå, er den stabil, men ikke avklart. Statoil jobber med å finne ut av hva som egentlig har skjedd. Vi vet ikke årsaken til gropdannelsen, og det er det viktig å komme til bunns i, sier presskontakt Øyvind Midttun i Petroleumstilsynet til Stavanger Aftenblad.

Produksjonen fra brønnen ble stengt og mandag ble 33 personer fløyet til land som et føre var-tiltak etter at det ble observert bevegelse i gropen under brønnrammen. Det ble også observert indikasjoner på olje og/eller gass.

Miljøorganisasjonen Bellona frykter at Statoil ikke har kontroll på brønnen, og at situasjonen kan ende med en utblåsning.

Gropen er stabil og overvåkes kontinuerlig. Ingen av undersøkelsene som er gjennomført siden gropen ble oppdaget 17. mai, har påvist tegn til lekkasje av hydrokarboner, forsikrer informasjonssjef Ørjan Heradstveit i Statoil.

Produksjonen fra de tre andre brønnene på Snorre B ble stanset søndag etter at et kortvarig strømutfall som skyldtes feil i et elektronikkort. Det er ikke klart når produksjonen i disse brønnene blir startet opp igjen. Statoil utelukker at det er en sammenheng mellom gropdannelsen og strømutfallet.

©NTB