arbeider plattform oppsigelse
arbeider plattform oppsigelse

Dokumentasjonskrav koster norsk sokkel 50 milliarder

Publisert

Omfattende dokumentasjonskrav gir en ekstrakostnad på over 50 milliarder kroner i året for leveranser til norsk sokkel, viser en ny rapport. Kravene kan føre til dårligere sikkerhet, ifølge en produsent.

Kostnadsnivået for leveranser av produkter til norsk sokkel er mellom 20 og 30 prosent høyere enn identiske leveranser til andre selskaper i olje- og gassnæringen, viser en rapport fra konsulentbyrået Menon, skriver Dagens Næringsliv.

Menon hevder analysen viser at spesifikasjons- og dokumentasjonskrav ikke nødvendigvis bedrer sikkerheten: «Standardene er i stor grad overlappende og har ulike tekniske kravspesifikasjoner. Ulike kravspesifikasjoner om fysiske forhold som høyde, vekt og farge på en bestemt komponent, medfører at det er fysisk umulig å tilfredsstille alle krav til kontrakten samtidig», heter det i rapporten.

– En sak er at kravene er ekstremt kostnadsdrivende og at det dermed ikke er rart at norske prosjekter går sky-high i pris. Men leveransene kan i mange tilfeller føre til dårligere sikkerhet rett og slett på grunn av frustrasjon, uoversiktlighet og overlappende krav, sier administrerende direktør Tor Henning Ramfjord i boreutstyrsprodusenten National Oilwell Varcos norske virksomhet til avisen.