Håper tragedien bedrer sikkerheten

Published

Trekker paralleller til ulykken i Bangladesh.

Gruvekatastrofen i Tyrkia må føre til økt oppmerksomhet som bedrer sikkerheten i gruveindustrien, håper Den internasjonale arbeidsorganisasjonen ILO.

Når en slik tragisk ulykke skjer må vi forsikre oss om at vi lærer de riktige tingene, sier ILOs generaldirektør Guy Ryder til nyhetsbyrået TT.

Feil lærdom ville ha vært å si at «gruvedrift er farlig, ulykker skjer, det er trist, men til en viss grad uunngåelig», mener Ryder, og fortsetter: Det er sant at gruvedrift er spesielt farlig, og det er nettopp derfor spesielle tiltak er nødvendig for å håndtere risikoene.

Ryder trekker paralleller til ulykken i Bangladesh i fjor, hvor 1.100 menneskeliv gikk tapt da en tekstilfabrikk raste sammen. Denne katastrofen kaller Ryder for en «game changer» som endret spillereglene i tekstilindustrien. Ifølge ham førte ulykken til en bedre dialog, et nytt regelverk for inspeksjoner og bedre forhold for arbeiderne.

Samtidig minner ILO-sjefen om at gruveulykker skjer jevnlig og at dødsofrene i den farlige industrien hvert år er høye.

Det er ganske enkelt. Det handler om politisk vilje, investeringer og teknisk kompetanse. Har man det, kan man gjøre de forbedringene som er nødvendige, sier Ryder til TT.

Ifølge ILO mistet over 1.000 arbeidere livet i tyrkiske gruver fra 2002 til 2012. (©NTB)