- Det aller verste er at de prøver å bløffe om resultatet

Publisert

Kommentar fra Leif Sande, Forbundsleder i Industri Energi.

Med SAFE sitt oppgjør vil avstanden mellom oljeservice og boring/forpleining øke til henholdsvis til 34.100 i gjennomsnittslønn og til 30.241 i topp fagarbeiderlønn.

 • Er du enig eller uenig? Diskuter saken i Facebook-gruppen "Oljebransjen"
 • Før oppgjøret ligger lønna til boring/forpleining på 618.216 og til oljeservice på 592.690 (begge basert på 1460 timer). En forskjell på 25.000.

  Topplønnsatsen for en fagarbeider i oljeservice f.eks brønntekniker er før oppgjøret 619.558, mens den for en mekaniker eller kokk i innen boring/forpleining er 640.899 begge tallene basert på 1460 arbeidsår. Det vil si en forskjell på 21.341,-.

  Med SAFE sitt oppgjør vil disse avstanden øke til henholdsvis til 34.100 i gjennomsnittslønn og til 30.241 i topp fagarbeiderlønn

  I tillegg økes differansen i nattillegg som alltid har vært de samme. Og tillitsvalgtsbestemmelsen som vi forhandlet oss frem til i oppgjøret for operatør, boring og forpleining kom ikke med.

  Oppå dette er de blitt enige om å sette ned et utvalg som «skal drøfte kostnadsdrivende elementer i tariffavtale med tanke på å øke bedriftens fleksibilitet» Jeg vet ikke om en eneste tariffavtale som har så mye fleksibilitet som oljeserviceavtalen og den vil de øke. Skjønner overhode ikke hvordan de tenker.

  • Bransjen tar HMS på alvor. Skal du på Høydekonferansen? (Reklame)
  • Det aller verste er at de prøver å bløffe om resultatet. De skriver på sine sider: "Safe-lederen understreker videre at individuelt avlønnede som det forhandles for lokalt altså har 10544 +3100 + 1 kr. pr time på et eventuelt nattillegg som utgangspunkt for lokale forhandlinger. Dette er realiteten i oppgjøret.»

   Dette er jo bare tøys. Selvsagt kan man lokalt argumentere om at en annen gruppe fikk 10.544,- i ansiennitetsopprykk ved årsskiftet, men hvor forpliktende er det. Det eneste som har betydning for individuelt avlønnede er de 3.100 kroner for de øker minstelønnssatsen som er lik topplønnsatsen i tabellen, men dette er jo mye for lavt.

   SAFE har også brukt mye tid og krefter på å skulle slå tilbake arbeidsgivernes beinharde krav, hevder de. De senere årene har arbeidsgiverne startet med å stille krav. I alle oppgjørene jeg har hatt i år har de komt med krav på samme måten som i offshoreforhandlingene. Jeg har enda ikke opplevd at noen av disse, verken i år eller tidligere, er blitt innfridd uten at vi har vært enig, og heller aldri opplevd at de har gått til lockout for å sloss for dem.

   De vet at de vil få samme lønnsnemnda som oss om de skulle finne på noe slikt. Derfor: arbeidsgivernes krav er kun skremselspropaganda for å gjøre oss usikre.

   Så til alle som mener at vi ikke skal påpeke SAFE sine tabber fordi det skaper et dårligere samarbeidsklima. Vel jeg gjør det og håper jeg vi skal kunne oppnå et bedre resultat enn dette.

   Leif Sande, Forbundsleder i Industri Energi.

Powered by Labrador CMS