HMS-sjef John-Kåre Egeland ved Unger Fabrikker
HMS-sjef John-Kåre Egeland ved Unger Fabrikker

Storulykkebedrift sverger til app om katastrofen inntreffer

Publisert

Unger Fabrikker på Nabbetorp i Fredrikstad er kategorisert som storulykkebedrift.

Unger har tre produksjonsanlegg som omdanner og foredler råstoffer ved hjelp av forskjellige reaksjonsprosesser til endelig produkt. Det er mange storulykke stoffer og andre farlige stoffer som behandles på Unger som bl.a. svovelsyre, lut og organiske syrer. Et av råstoffene, fettalkohol, er direkte miljøskadelig og derfor er det utrolig viktig med gode sikkerhetsrutiner og høy beredskap.

En storulykkesbedrift har strenge krav til virksomhetens rapportering, å utarbeide en strategi for å forebygge og begrense storulykker, samt krav til beredskapsplaner og informasjon til allmennheten. Ifølge HMS-sjef John-Kåre Egeland har Unger hatt et oppegående industrivern i mange år.

- Men vi ville bli bedre og mer effektiv, spesielt iforhold til varsling. Derfor begynte vi å se på kriseberedskaps-app’en InCaseIT, forteller Egeland.

Bli oppdatert! Meld deg på vårt nyhetsbrev her

Varslingrutiner, redningsarbeid og kriseledelse er viktigst

Når Unger skulle ta stilling om de ønsket  å investere i InCaseIT tok de for seg tre hovedutfordringer:

 1. Effektive varslingssystemer var veldig viktig for avgjørelsen.
 2. Redningsarbeidet hvor man i InCaseIT finner oppgavebaserte tiltakskort, eller såkalte scenarioer. Alle oppgaver er definert i systemet, og er derfor helt uavhengig av sentrale personer for å kunne utføres.
 3. Siste moment var kriseledelse, hvor alle oppgaver og tiltak er definert via app’en i forkant slik at man vet hva man skal igjennom når ulykken inntreffer.
 4. Konklusjonen var at InCaseIT kunne levere på alle punktene og Unger Fabrikker valgte å investere i løsningen. Vi har selv valgt hva som skal inn i InCaseIT og det gjør at vi får gjennomgått og kvalitetssjekket alle rutiner og oppgaver, sier Egeland. – Slik får vi i både pose og sekk; et effektivt verktøy og en nødvendig gjennomgang av systemet.

  Følg oss på Facebook

  HMS-sjefen er fornøyd og opplever at industrivernet blir løftet til et nytt nivå. - Frem til nå må man ringe opp et bestemt utvalg personer, som igjen måtte varsle videre. Nå kan man varsle industrivernet umiddelbart og man har full oversikt i løpet av et minutt. Klart det gjør prosessen utrolig tidsbesparende, forteller Egeland fornøyd.

  For å innarbeide InCaseIT i sine rutiner ønsker de nå å innføre den i samtlige av de ca. 12 øvelsene de arrangerer på forskjellige nivåer i bedriften i løpet av det neste året. Slik håper de å være godt rustet til å håndtere krisesituasjonen om den først oppstår.

  Befinner seg i toaletter verden over

  Produktet Unger Fabrikker produserer er tensider, også kalt overflateaktive stoffer, med døgnkontinuerlig produksjon hele året. Først og fremst benyttes disse vaskeaktive stoffene i vaskemidler og rengjøringsmidler som feks. Zalo. Men tensider brukes også til å lage luftbobler i porebetong for å gjøre dem både lettere og stivere i veggkonstruksjoner, og de benyttes som bindestoff i maling. Et artig funfact er at Unger er størst i verden på å levere tensider til WC-blokker, bedre kjent som den dingsen man henger i toalettet for å holde det rent. Så og si alle WC-blokker har en del av Unger i seg uansett hvor de dukker opp i verden, det er jo noe å tenke over neste gang man går på toalettet i Europa, Nord-Amerika, Sør-Amerika eller Afrika for den saks skyld.

  Hele 92% av fabrikkens produksjon eksporteres til utlandet, det resterende leveres til Lilleborg og noen øvrige produsenter her i Norge.

Powered by Labrador CMS