Historisk oljefunn i Bahrain

Publisert

Regjeringen opplyste søndag at det nye feltet får de andre til å se små ut, og at det ligger på vestkysten ved øya Khaleej Al Bahrain Basin.

Utover dette ville ikke de lokale myndighetene kommentere funnet.

Det vil bli gitt mer opplysninger om det historiske oljefunnet under en pressekonferanse onsdag.

Det ble første gang oppdaget olje i Bahrain i 1932, og landet var det første i Persiabukta som begynte å eksportere olje.

- Funnet var ikke ventet, forteller Torbjørn Kjus, DNBs oljeanalytiker til enerWE.

Bahrain produserer 45 tusen fat om dagen fra et felt de eier selv og deler et felt med Saudi som produserer 300 tusen fat om dagen. Det burde dermed bety at Bahrain produserer i underkant av 200 tusen fat om dagen. Det vil si at de er en liten oljeprodusent.

- Når en liten oljeprodusent gjør et stort funn blir det jo big news for den lille oljeprodusenten, men ikke nødvendigvis big news for det globale oljemarkedet understreker Kjus. Bahrain planlegger visstnok å gi flere detaljer om funnet på onsdag. La oss si at det er et funn på 1 milliard fat, noe som vil bli klassifisert som et veldig stort funn for Bahrain. Det vil likevel være mye mindre enn Johan Sverdrup og har dermed ikke noe å si for det globale oljemarkedet.

Kjus understreker at dersom dette bare er begynnelsen på flere store nye offshore-funn i den Persiske Gulf så blir det en annen sak.

- Det er alltid viktig å huske på å sette ting i perspektiv. Dvs. dersom den største produsenten i midt-østen (Saudi-Arabia) melder om et gigantisk funn er det en større nyhet for det globale markedet enn om den minste produsenten i midt-østen melder om et gigantisk funn.

Kjus forklarer at det ikke altså skal så mye til før Bahrain vil kalle noe for gigantisk.