- Klimadebatten er mye, mye større enn at 4-5 millioner nordmenn kan løse floken med å kjøre elbil

Publisert

Hilde Marit-Marit Rysst er forbundsleder i SAFE. enerWE tok en sommerprat med henne på tampen av sommeren.

- Hva har du gjort i sommerferien?

- Jeg har kost meg med kjernefamilien min, vi har vært på ferie i Karibien. Men de aller beste dagene var de jeg hadde hjemme i sola i Åsgårdstrand med min nærmeste familie og venner.

- Klarer du å logge ordentlig av når du har ferie, eller sjekker du jobbmail hver dag?

- Ja, hva skal jeg si.. Jeg er ganske god på å logge av, men jeg leser jobbmailen hver dag, det gjør jeg. Viktig å være god på å sortere og evt. delegere oppgaver.

- Denne sommeren ble mange av SAFE sine medlemmer tatt ut i streik. Hvordan vil du beskrive prosessen og sluttresultatet?

- Dessverre ble det nødvendig å benytte vårt sterkeste våpen i en forhandlingssituasjon, nemlig streik. Prosessen rundt nedstengning av installasjoner osv. ble for det meste ryddig, men det er noen etterspill vi helt klart mener bedriftene burde spart seg for. Det var en lovlig streik, og det er spilleregler som skal følges. Når det er sagt, har vi full støtte blant medlemmene, og de er særdeles fornøyde med at SAFE har vist ansvar og ivaretatt opparbeidede rettigheter for våre kollegaer. Vi er stolt av resultatet, dette betyr mye for enkelt mennesker i bransjen vår.

- Sommeren i Norge har vært rekordvarm. Norske bønder fortviler. Det var rekordvarme i Europa denne helgen der menneskeliv og helse stod på spill. Skogbranner herjer både i Norge og Europa. I Hellas har skogbranner også tatt liv. Tror du rekordvarme og tørke et resultat av menneskeskapte klimaendringer?

- Jeg er ikke fagperson i dette temaet, og det er delte meninger også blant de. Men, at de uvanlige værsituasjonene vi nå ser i verden kan være resultat av også menneske skapte endringer bør ikke fornektes.

Men Hilde-Marit Rysst er tydelig på at det ikke bare er Norge med sine fossile utvinninger som skal bære hele skylden på sine skuldre.  Hun mener at noe er ødeleggende for gode diskusjoner at mange ikke klarer å sette utfordringene i globalt perspektiv – hverken når det gjelder mulig ansvar for endringene eller for løsninger.

- For mange diskuterer kun ut fra sin nisje, uten å tenke helhet. Det hjelper ikke verden at Norge slutter å produsere verdens reneste fossile brennstoff, når alternativet er kull eller atomkraft fra andre land som forurenser mangedobbelt. For hvem er det som skal gå ned på sin energi standard? Vi i Europa er ikke klar for å kutte i vårt forbruk, og store deler av verdens befolkning trenger tilgang på energi. Det betyr at verden trenger mer energi.. Faktisk enorme mengder, hvis alle skal få oppleve en minste levestandard. Klimadebatten er mye, mye større enn at 4-5 millioner nordmenn kan løse floken med å kjøre elbil.

- Du kan invitere med deg tre gjester hytta. Hvem velger du?

- Åh, alltid en forlokkende tanke å kunne velge på øverste hylle. Ville valgt Trump, Putin og Kim Jong-un, så skulle jeg fortalt dem litt om norsk bondevett. Men, det spørs om en kan få noe vettugt ut av det. For å gjøre det litt mer reelt, kunne jeg godt tenkt meg å hatt med Sandra Bruflot - leder av Unge Høyre og Bjørn-Kristian Svendsrud - leder av Fremskrittspartiets Ungdom og Thorbjørn Berntsen – arbeidsmiljølovens far. Da skulle vi fått gode diskusjoner om det norske arbeidslivet og hvor viktig den loven er. Det norske arbeidslivet er grunnlaget for vårt velferdssamfunn. Dette samfunnet er i alles interesse å bevare, og dette må fremtidens arbeidere få bedre kjennskap om.

Powered by Labrador CMS