Oslo, Norge 20160426.Arbeider sveiser. Folk i arbeid, Byggeplass. Bygg og anlegg. Anleggsplass og byggegrop for det nye Nasjonalmuseet på Vestbanetomta.Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Oslo, Norge 20160426.Arbeider sveiser. Folk i arbeid, Byggeplass. Bygg og anlegg. Anleggsplass og byggegrop for det nye Nasjonalmuseet på Vestbanetomta.Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Her er jobbene norske bedrifter sliter med å fylle

Publisert

Hver fjerde norske arbeidsgiver sliter med å finne kvalifisert arbeidskraft. Fremfor alt mangler faglærte, som sveisere og elektrikere, teknikere og ingeniører.

ManpowerGroup har spurt nesten 40.000 arbeidsgivere i 43 land om hvor vanskelig det er å få tak i den arbeidskraften de trenger. Ut fra dette har bemanningsselskapet utarbeidet en liste over de ti vanskeligste stillingene å rekruttere til i Norge akkurat nå.

Faglærte, som elektrikere og mekanikere, topper listen, fulgt av teknikere, som kvalitetskontrollører og ingeniører innen kjemi, elektronikk og mekanikk.

Videre på listen følger bussjåfører og lastebilsjåfører, profesjonsutdannede advokater og forskere, IT-eksperter og lærere.

Om vi skal tro rundspørringen, sliter norske arbeidsgivere også med å få tak i helsearbeidere, selgere og industriarbeidere.

Kraftig økning

Undersøkelsen viser at 25 prosent av norske arbeidsgivere sliter med å finne kvalifisert arbeidskraft. I 2016 var tallet 16 prosent.

Konsernsjef Maalfrid Brath i ManpowerGroup Norge peker på at kompetansemangel foreløpig er mindre utbredt i Norge enn i resten av verden.

Men globalt peker trenden mot at det blir stadig vanskeligere å finne kvalifiserte arbeidstakere. På verdensbasis oppgir 45 prosent av arbeidsgiverne at de sliter med dette. I Japan er tallet 89 prosent.

– Utviklingen globalt viser at bedriftene selv må utvikle talentene de behøver. Her ligger Norge bakpå, sier Brath.

– I fremtiden kan vi ikke rekruttere oss ut av kompetanseproblemene. Norske bedrifter har nå et handlingsrom til å få på plass utviklingsprogrammer. Det må de bruke godt, mener hun.

– Kan ta grep

I Norge oppgir hver tredje arbeidsgiver at jobbsøkere enten mangler «harde» ferdigheter eller tilstrekkelige «myke» ferdigheter. Digitalisering og nye forretningsmodeller gjør at den riktige balansen mellom tekniske og menneskelige ferdigheter er viktigere enn noen gang, ifølge ManpowerGroup.

Bemanningsselskapet peker på fire grep arbeidsgivere kan ta for å lykkes bedre med å få tak i den arbeidskraften de trenger:

 • Investere i å videreutvikle egne ansatte.
 • Finne nye veier inn i talentmarkedet eller betale mer.
 • Leie kompetanse.
 • Hjelpe ansatte opp eller videre til nye roller i eller utenfor organisasjonen.
 • Ti yrker med mangel på arbeidskraft i Norge:

  1. Faglærte (elektrikere, sveisere, mekanikere)
  2. Teknikere (kvalitetskontrollører, teknisk kyndige)
  3. Ingeniører (kjemi, elektronikk, mekanikk, sivilingeniører)
  4. Yrkessjåfører (lastebil, varelevering, bygg og anlegg, kollektiv transport)
  5. Kontoransatte (prosjektledere, advokater, forskere)
  6. IT-eksperter (cybersikkerhet, administratorer, teknisk støtte)
  7. Lærere
  8. Helsearbeidere (leger, sykepleiere)
  9. Selgere
  10. Industri (produksjon, maskinoperatører)
  11. (Kilde: ManpowerGroup: Solving the Talent Shortage)

   (©NTB)