Helt konge!

Publisert

...Ihvertfall Kronprins.

H.K.H. Kronprins Haakon var interessert i hvordan ABBs produksjonsbedrift har lykkes med internasjonal konkurranse gjennom 100 år, skriver selskapet i en pressemelding.

ABB har to produksjonsenheter, en for lav- og en for mellomspenningsprodukter, i Skien med totalt 600 ansatte. Eksportandelen er på inntil 80 prosent til 70 land. Produktene benyttes i everk, kraftdistribusjon, infrastruktur, bygninger, industrien og marine.

Produktutvikling i førersetet

Under H.K.H. Kronprins Haakons offisielle besøk 15. desember 2014 til produksjonsenheten som utvikler, produserer og selger mellomspenningsprodukter, ble Hans Kongelige Høyhet kjent med ABBs strategier for en bærekraftig industriproduksjon i Norge siden starten i 1915.

Jeg forklarte at produksjonsbedrifter i høykostland som Norge er helt avhengig av spisskompetanse og kontinuerlig produktutvikling for å ligge i forkant, sier Ken Isaksen, leder for Mellomspenningsprodukter i ABB.

I tillegg presiserte jeg at ABB i Skien har satset mye på framtidsrettet, grønn teknologi som fornybar energi fra vind og sol, og intelligente distribusjonsnett, såkalt smartgrid.

Produksjonsenheten har globalt ansvar for mellomspenningsproduktene i ABB, og utviklingsavdelingen utgjør ti prosent av de 350 ansatte. H.K.H. Kronprins Haakon fikk en omvisning i fabrikken og stoppet blant annet ved stasjonen for lekkasjetesting av gassisolerte høyspentbrytere. Her tok Hans Kongelige Høyhet en liten pause for å snakke med en av operatørene, Per Arne Omslandseter.

Kronprins Haakon ville blant annet vite om jeg trives på jobben, hva jeg gjorde akkurat nå og om det var viktig. Jeg forklarte at jeg trives veldig bra og at det kan få store konsekvenser dersom utstyret ikke blir grundig testet og godkjent, forteller Omslandseter, som legger til at Kronprinsen var veldig interessert i det han fortalte.

Framtidens løsninger ligger der

Hedersgjesten fortalte pressen at det var spennende å besøke ABB, å se en bedrift som klarer å være konkurransedyktig over tid og som har gode framtidsutsikter og som også er en stor aktør både i Norge og internasjonalt. Og Kronprinsen trakk spesielt fram morgendagens systemer for å lage og distribuere strøm.

Det er opplagt at framtidens løsninger ligger der, på mange nivåer.

Selv om Kronprinsen slapp å skrive seg inn i ABBs elektroniske gjestebok ved ankomst, var det rigget til med signering i en god og gammel, bokstavelig talt, gjestebok etter besøket.

Hans farfar, den gang Hans Kongelige Høyhet Kronprins Olav, var på besøk hos ABB i Skien i 1953 og skrev seg inn i gjesteboken. Kronprins Haakon satte sitt navntrekk på linjen under, avslutter Ken Isaksen.