Helikopter, Superpuma
Helikopter, Superpuma

Airbus-sjefen ser en framtid for Super Puma-helikoptrene

Publisert

Helikoptertypen som ble satt på bakken etter Turøy-ulykken i april, vil fly igjen på norsk sokkel, mener Guillaume Faury, toppsjefen i Airbus Helicopters.

13 personer døde da rotoren løsnet og Super Puma-helikopteret styrtet ved Turøy nordvest for Sotra på vei inn mot Bergen 29. april i år. Helikopteret var på vei fra den Statoil-drevne oljeplattformen Gullfaks B i Nordsjøen til Bergen lufthavn da den katastrofale ulykken skjedde.

Etter tragedien besluttet Luftfartstilsynet at flere av Super Puma-helikoptrene av typen som styrtet – EC225, skulle settes på bakken. Det europeiske luftfartstilsynet EASA la senere ned flyforbud for både denne og Airbus-helikoptre av typen 332L2.

– Det kommer en tid

– Vi har troen på EC225-helikopteret. Nå må vi se på fakta og på utfallet av havarikommisjonens gransking. Det vil ta litt tid å overbevise folk, men vi skal ta det skritt for skritt, sa Faury under et møte med pressen i etterkant av et innlegg på Solakonferansen tirsdag, skriver Aftenbladet.

– Det er mye arbeid igjen å gjøre. Vi respekterer at vi må forklare, og vi må være åpne og ærlige før vi kan komme tilbake i trafikk. Og som etter alle ulykker er det vanskelig å stole på oss så lenge vi ikke fullt ut forstår hva som skjedde. Men det kommer en tid der vi er klare til å fly igjen, fastslo Airbus-sjefen.

Statens havarikommisjon for transport har etter ulykken lagt fram flere foreløpige rapporter. 28. juni skrev kommisjonen at et utmattingsbrudd i et av planetgirene trolig forårsaket ulykken.

Tviler på retur

Faury sier selskapet samarbeider med norske myndigheter for å finne den endelige årsaken til ulykken, men åpner for at det er andre mulige årsaker til ulykken enn tretthetsfeil i girboksen.

Han beklager imidlertid måten selskapet kommuniserte på i den nærmeste tiden etter ulykken da han gikk langt i å frikjenne hovedgirboksen, skriver Teknisk Ukeblad. Faury mener noe skyldes misforståelser.

– Vi har aldri utelukket noen grunnleggende eller utløsende årsaker, og har hele tiden vært på linje med den norske havarikommisjonen, understreket Faury under pressetreffet.

Statoil-tvil

I Statoil er man imidlertid tvilende til at Super Puma-helikopteret vil fly oljeansatte til og fra sine arbeidsplasser på norsk sokkel igjen, skriver Stavanger Aftenblad.

– Dersom dette skal skje, må det komme noe helt nytt. Og det har vi ikke sett per i dag. Men sånn som det er nå, tror jeg ikke det er mulighet for å komme tilbake, sier Bjørn Asle Teige, konserntillitsvalgt i Safe i Statoil.

Fakta om helikopterulykken ved Turøy:

  • Tolv menn og en kvinne omkom i helikopterulykken ved Turøy nordvest for Sotra i Hordaland klokka 12 fredag 29. april.
  • Helikopteret var på vei fra den Statoil-drevne oljeplattformen Gullfaks B i Nordsjøen til Bergen lufthavn da det styrtet.
  • Helikopteret var av typen Airbus Helicopters H225 Super Puma, som inntil i fjor var kjent som Eurocopter EC225.
  • Helikopteret styrtet etter at rotoren løsnet. Ifølge Flightradar24 styrtet helikopteret 640 meter de siste ti sekundene før det traff bakken.
  • Statens havarikommisjon for transport har lagt fram flere foreløpige rapporter etter ulykken.
  • juni skrev kommisjonen at et utmattingsbrudd i et av planetgirene trolig forårsaket ulykken.
  • Etter ulykken besluttet Luftfartstilsynet at flere Super Puma-helikoptrene av typen som styrtet, skulle settes på bakken. Det europeiske luftfartstilsynet EASA har senere også lagt ned flyforbud for alle Airbus-helikoptre av typene 332L2 og EC 225 LP.