Oslo  20170425.Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) i vandrehallen etter ulvedebatten i Stortinget i Oslo tirsdag.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Oslo 20170425.Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) i vandrehallen etter ulvedebatten i Stortinget i Oslo tirsdag.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Helgesen møter Trumps klimarådgiver

Publisert

Parisavtalen blir et hovedtema når klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) i neste uke møter USAs klimarådgiver Dave Banks i Washington.

Onsdag kom meldingen om at USA trolig vil trekke seg fra Parisavtalen. Flere medier melder at Donald Trump allerede har bestemt seg, men selv tvitret presidenten at kan vil kunngjøre sin beslutning i løpet av de nærmeste dagene.

– Vi forholder oss ikke til annet enn bekreftelser og avventer det som måtte komme, sier Helgesen til NTB.

Men Parisavtalen og USAs rolle i det internasjonale klimaarbeidet vil uansett bli et tema for samtalene med Trumps klimarådgiver tirsdag i neste uke, fastslår han.

– USA er verdens største økonomi og en av de største utslippsnasjonene. Dessverre har vi allerede sett at USA har inntatt en mer avventende holdning til klimaarbeidet. Lederrollen som landet under Obama og Kerry antok sammen med Kina, er borte, sier Helgesen.

Dersom USA trekker seg fra Parisavtalen vil landet havne i selskap med Syria og Nicaragua, som er de eneste landene i verden som ikke har undertegnet avtalen.

(©NTB)