arbeider plattform oppsigelse
arbeider plattform oppsigelse

Kansellerer kontrakter for flere milliarder - flere arbeidsplasser kan gå tapt

Publisert

Et av selskapene i Norge som er hardest rammet av oljesmellen.

Flere arbeidsplasser kan stå i fare etter at Sørlandets største private arbeidsgiver, oljeserviceselskapet National Oilwell Varco (NOV), mister kontrakter for nær 10 milliarder kroner.

Kanselleringsavtaler for syv boreutstyrspakker

NOV, som driver med produksjon av boreteknologi og offshorekraner, har inngått kanselleringsavtaler for sju boreutstyrspakker, skriver Dagens Næringsliv.

Det gjelder selskapene Estaleiro Atlantico Sul S.A. og EAS International Inc. knyttet til boreskip som er under bygging i Brasil, ifølge avisen.

Kanselleringen vil redusere selskapets ordrereserve med 1,1 milliarder dollar, om lag 9,6 milliarder kroner, skriver selskapet i en melding.

– Det er hovedkontoret i Houston som håndterer denne saken. Derfor har vi ikke noe mer å melde utover børsmeldingen, sier kommunikasjonsdirektør Dag Nordbø i NOV Norge til NTB.

NOV Norge er den norske delen av National Oilwell Varco som har hovedkontor i Houston i den amerikanske delstaten Texas.

– Kan ikke utelukke oppsigelser

National Oilwell Varco Norge er et av selskapene som er hardest rammet av oljesmellen i Norge. Selskapet måtte si opp 900 fast ansatte i begynnelsen av desember og 600 innleide konsulenter.

– Vi kan ikke utelukke ytterligere oppsigelser. Men vi kan heller ikke si at denne enkeltstående saken vil bety flere oppsigelser, sier Nordbø.

Mandag denne uken uttalte toppsjef Tor Henning Ramfjord i NOV Norge at selskapet ville klare seg gjennom neste år.

– Grunnen til at vi har gjort så store nedbemanninger, er langt mer sammensatt enn det som skjer i Brasil. Men denne kanselleringen bekrefter at de grepene vi tar, er nødvendige, sier Nordbø til NTB.

  • Hadde aldri klart så effektiv gjennomføring uten standardisering - videointervju Hege Kverneland
  • – Det er ikke de ansatte som har sviktet

    På verdensbasis har selskapet over 60.000 ansatte, ifølge nettsidene.

    Allerede i april ble det kjent at samtlige NOV-ansatte i Norge hadde fått epost med den dystre beskjeden om at bedriften slet med både salg og etterspørsel, og at dette ville få konsekvenser for de ansatte.

    – Denne situasjonen er svært alvorlig for dem som mister jobben. Det preger hele firmaet at vi må si fra oss så mange dyktige folk. Det er ikke de ansatte som har sviktet, det er markedet, sier Nordbø til NTB.

    NOV leverer boreutstyr til både landbaserte rigger og offshoreinstallasjoner, i tillegg til tjenester som rørinspeksjoner.