Statsråd Kjell-Børge Freiberg kommenterte i dag to splitter nye rapporter om status og utsikter for Norges energinæringer. Foto: Jonas Meek/Eksportkreditt
Statsråd Kjell-Børge Freiberg kommenterte i dag to splitter nye rapporter om status og utsikter for Norges energinæringer. Foto: Jonas Meek/Eksportkreditt

- Vi er like gode som danskene

Selv om danskene er størst i verden på havvind, mener Kjell-Børge Freiberg at Norge er Energinasjonen i Europa.

Publisert   Sist oppdatert

I dag, torsdag var det duket for frokostseminar hvor Eksportkreditt var arrangør sammen med Norwegian Energy Partners (NORWEP) og Olje- og energidepartementet. I et fullsatt auditorium ble de to tidligere omtalte rapportene om henholdsvis norsk fornybar energi og leverandørindustrien til offshore olje og gass.

Statsråd Kjell-Børge Freiberg talte også til de rundt 150 fremmøtte analytikere, bankfolk, næringslivsfolk og presse. I samtale med enerWE understreket olje- og energiministeren trekker han frem at ble spesielt overrasket over at det har vært en såpass sterk vekst.

- Jeg ble kanskje litt overrasket over veksten både innen fornybar og olje og gass, selv om det har vært en villet politikk med de tildelingene vi har gjort Vi har også fått kjeft fordi vi har satt rekorder, sier Freiberg.

Han proklamerer at han er veldig fornøyd med at inntektene øker fra havvind. Rapporten fra Multiconsult viste at den europeiske etterspørselen har ført til at omsetning til norske aktører innen havbasert vindkraft har vokst jevnt de siste to årene til 5,8 milliarder kroner i 2018.

- Jeg er veldig glad for å se at omsetningen på havvind øker. Den er jo ikke i Norge; den er ute i verden. Der verden står nå, er et enormt behov for å endre energisystemer, og havvind kommer til å være en veldig viktig brikke i det å endre energisystemene veldig mange plasser. Derfor må jeg jo si at jeg blir både stolt og glad når vi konstaterer at det er norsk kompetanse og det er norsk næringsliv som bygger ut vindkraft til havs utenfor New York til 500.000 husstander, man bygger ut på Doggerbank og man har vært med på å bygge ut i Tyskland. Det forteller jo litt om de muligheter som energinasjon har - fordi vi har den kompetansen vi har fra sokkel med 50 års aktivitet der og 100 år med vannkraft som er ryggraden i energisystemene våre. Så innen vindkraft og spesielt til havs, er det noen enorme muligheter vi begynner å se konturene av her. Og det vi ser her, er starten, sier han.

- Enorme muligheter

En av foredragsholderne på frokostseminaret, var den danske ambassadøren i Norge, Jarl Kåre Frijs-Madsen, som stolt proklamerte at Danmark er verdens ledende havvind-nasjon.

- Hvordan tenker du vi skal bli like gode som danskene?

- Jeg mener at vi er like gode som danskene. Det er ikke tilfeldig at de to rapportene ble presentert samtidig; fordi de tingene henger i hop. Olje og gass er óg energi, også har du fornybar energi. Ser du de to tingene i sammenheng, så kan vi jo med stolthet og med rette si at vi er energinasjonen i Europa. Det har vi bevist, og de to rapportene har også vist de enorme mulighetene som ligger i nettopp det, avslutter han.