Statsminister Erna Solberg tok i dag imot Equinors plan for utbygging av Hywind Tampen. Foto: Hilde Nyman, enerWE
Statsminister Erna Solberg tok i dag imot Equinors plan for utbygging av Hywind Tampen. Foto: Hilde Nyman, enerWE

- En viktig dag

Statsminister Erna Solberg mottok Equinors planer for Hywind Tampen-prosjektet i dag.

Publisert Sist oppdatert

Iå dag overleverte Equinor sine planer for det gigantiske havvind-prosjektet Hywind Tampen til statsminister Erna Solberg i Equinors lokaler på Fornebu utenfor Oslo. Rundt 800 fremmøtte overvar overleveringen og delte på 15 store bløtkaker med bilde av vindturbinder og påskriften “Gratulerer med investeringsbeslutning for Hywind Tampen”.

Til enerWE kommenterer statsministeren dagens overrekkelse slik:

- Dette er en viktig dag fordi det er viktig for videreutviklingen av kunnskapsnasjonen Norge som gjelder hav og offshorenæringene, og det andre fordi det er et skritt på vei mot å få ned våre egne CO2 utslipp og bidra til en helt ny teknologi, sier hun.

Equinor hadde bestilt 15 store bløtkaker med bilde av vindmøller til havs for å feire den store dagen. Her serverer konserndirektør Arne Sigve Nylund kake til statsminister Erna Solberg. Foto: Hilde Nyman, enerWE
Equinor hadde bestilt 15 store bløtkaker med bilde av vindmøller til havs for å feire den store dagen. Her serverer konserndirektør Arne Sigve Nylund kake til statsminister Erna Solberg. Foto: Hilde Nyman, enerWE

Solberg har sett flere av de store vindturbinene på nært hold.

- Målt mot de store offshoreinstallasjonene er jo ikke disse turbinene så store. Men de blir likevel store når de står der ute. Og de skal jo være kraftige når de står der ute og tåle klima og miljø. Vi trenger jo energi, sier hun.

- Den ultimate milepælen

Konserndirektør Pål Eitrheim for New Energy Solutions i Equinor er tydelig stolt over dagens høytidelige markering.

- Det er alltid en stor dag å ta en investeringsbeslutning, det er den ultimate milepælen i det vi holder på med.

Han trekker frem at det er tre hovedgrunner til at dette er en stor dag

- Det ene er at Hywind Tampen er viktig i forhold til å ta flyteteknologien for flytende havvind videre og oppskalere det ytterligere i forhold til der vi er på Hywind Skottland. Så teknologiutvikling er én viktig driver. Den andre er CO2-perspektivet, at vi nå viser at vi kan integrere et flyteprosjekt sammen med olje- og gassinstallasjoner og redusere CO2-utslippene vesentlig. 200 000 tonn - det er ikke rett frem å finne gode løsninger for det, det synes jeg vi har klart her. Også er det en god dag fordi det viser en del muligheter for Equinor og for norsk offshoreindustri som kan gi oss erfaringer som kan bli nyttige framover og for oss begge, sier han.

Legger opp til stor aktivitet

Equinors konserndirektør for utvikling og produksjon i Norge, Arne Sigve Nylund, beskriver det som skjer videre nå slik;

- Nå er planene for utbygging levert inn, og de skal jo behandles. Også er de kommet langt allerede i forhold til å forberede, men når en har fått de godkjenningene vi skal ha, så vil jo dette bli omsatt i praktisk handling og konstruksjonsaktiviteter frem til 2022-2023. Så det vil bli ganske stor aktivitet, sier han.

Som en kuriosa kan nevnes at selv om statsministeren ble overrakt en stor og tykk eske der “planen” visstnok skulle ligge inni, kan vi avsløre at inni esken lå kun et brev. Selve planen lå ikke inni, men ble oversendt som pdf på e-post.