Ny gigantisk vindturbin skal levere 14 MW

Med en bladlengde på 108 meter og en total diameter på 222 meter skal Siemens' nye vindturbin levere like mye strøm som et kraftverk.

Publisert Sist oppdatert

Vindturbinene blir stadig bedre, og det meldes om stadig nye gjennombrudd.

Siste ut i denne utviklingen er SIemens Gamesa som med sin nye vindturbin lover en produksjonskapasitet på 14 MW fra en enkelt vindturbin. Den har 108 meter lange blader, og total diameter er på hele 222 meter.

Vindturbinen lages for å brukes i havvindprosjekter, og Siemens forteller at de forventer å ha prototypen klar neste år, og at den vil være klar for leveranse fra 2024.

I en pressemelding skriver Siemens at hver turbin vil ha potensiale til å erstatte 1,4 millioner tonn med CO2-utslipp hvis den erstatter kullkraft.

- Vi har blitt større for det bedre, sier Markus Tacke, CEO i Siemens Gamesa Renewable Energy.

For å sette kapasiteten i perspektiv, så defineres kraftverk med mindre enn 10 MW som småkraftverk i Norge. Det betyr at en enkelt vindturbin med denne kapasiteten kan sammenlignes med et eget kraftverk. Samtidig er en av havvindkraftens fortrinn at den også kan skaleres i bredden med flere vindturbiner.

Det er spesielt nyttig for flytende havvind der plassbegrensningene er mindre enn på land, og mindre enn bunnfast havvind som er avhengig av at vanndybden ikke er mer enn 60-70 meter.