Planlegger å bygge totalt 8 GW havvindkapasitet

Publisert

Polens statlig eide kraftselskap, Polish Transmission System Operator (PSE), planlegger å bygge hele 8 GW med havvind. Det forteller interesseorganisasjonen WindEurope i en pressemelding.

For å sette det i perspektiv, så har Norges største vannkraftverk Kvilldal en kapasitet på 1,2 GW. Det betyr at Polen satser på å bygge ut en havvindkapasitet tilsvarende makskapasiteten til 66 av Norges største vannkraftverk. Når det er sagt har norske vannkraftverk en total makskapasitet på 31,7 GW.

PSE-sjefen Eryk Klosowski forteller at de første 4 gigawattene med havvind kan bli installert i den polske delen av den Baltiske sjøen i løpet av 20206-2027. Resten forventer han at de får på plass på litt lengre sikt.

Polen har satset mye på å bli en viktig aktør innen leveranser av havvind, og har gjort store investeringer innen produksjon av turbinfundamenter, kraner og jack-ups som brukes til installasjon og vedlikehold. De estimerer at havvind-bransjen nå sysselsetter 12.000 arbeidstagere totalt, et tall de forventer vil øke nå som Polen satser for fullt.

- Denne satsingen på å kickstarte det polske havvindmarkedet er gode nyheter. Etter en periode med stagnasjon for havvind vil det putte Polen tilbake på det europeiske vindenergikartet, sier Giles Dickson, administrerende direktør i WindEurope.