Foto: Ole Berthelsen / Olje- og energidepartementet / NTB scanpix
Foto: Ole Berthelsen / Olje- og energidepartementet / NTB scanpix

Tyskland åpnet massiv havvindpark i Østersjøen

Angela Merkel takker Norge for bidrag til prosjektet.

Publisert

Tysklands statsminister Angela Merkel har åpnet den store havvindparken Arkona i Østersjøen. Hun takker Norge for bidrag til prosjektet.

Vindparken i den tyske delen av Østersjøen drives av Equinor og det tyske kraftselskapet E.ON. Ifølge E24 er prosjektet blitt rundt 1 milliard kroner billigere enn ventet.

I sin åpningstale påpekte Merkel at prosjektet er viktig for Tysklands overgang til fornybare energikilder.

– Prosjektet viser det tyske bidraget, men også bidraget fra høyt utviklede industrinasjoner til utviklingen av fornybar energi, sa Merkel og takket både Frankrike og Norge for deres bidrag.

Parken kan levere kraft til 400.000 tyske husholdninger. Den består av 60 vindturbiner med en kapasitet på rundt seks megawatt hver.

Turbinene er utplassert i Østersjøen, mellom den tyske øya Ruegen og den svenske kysten i nord. Turbinene er installert på bunnfaste fundamenter på 23–37 meters dyp.

Den franske energileverandøren Engie har inngått en kontrakt om kjøp av elektrisitet fra vindparken i fire år. Denne vil bli dirigert gjennom en franskbygget understasjon, der 150 kilometer med kabler er koblet til vindgeneratorene.

I dag utgjør fornybar energi 38 prosent av Tysklands energiforbruk, og er forventet å nå 65 prosent innen 2030.

(©NTB)