Havvindkonferansen:

Foto: Anders Lie Brenna, enerWE
Foto: Anders Lie Brenna, enerWE

- Vi trenger rett og slett en grønn stikkontakt til havs

Norsk Industri vil ha full satsing på havvind.

Publisert

På Havvindkonferansen som ble arrangert i Oslo i dag, mandag 16. september, gikk Norsk Industris sjef Stein Lier-Hansen ut med en kraftig formaning om at Norge må satse for fullt på havvind.

- Klimakravene vil tilta og Norge er en av få land som har muligheten til å tjene penger på tøffe klimakrav, sier Lier-Hansen.

Fra talerstolen påpekte han at dette er et krav som ikke bare kommer fra miljø- og klimaorganisasjoner. Det kommer fra folk flest, myndighetene, bankene, investorer og ikke minst fra industriens kunder.

- Her er det mange sterke krefter som presser på, sier Lier-Hansen.

Han slår derfor fast at klimaproblemet må løses og at den norske verdiskapingen må bli grønnere. Der har vindkraft en viktig rolle å spille, men den sliter som følge av stor motstand blant folk flest.

Det er ikke noe tvil om at produksjon av elektroner fra vind vil presses mer og mer ut i havet

Stein Lier-Hansen

- Det er ikke noe tvil om at produksjon av elektroner fra vind vil presses mer og mer ut i havet. Det er en folkeaksjon mot vindkraft på land. Det gjelder også bunnfast dersom du kan se vindmøllene fra land. Du skal ikke se noe, det er den norske mentaliteten, sier Lier-Hansen.

Lier-Hansen er derfor overbevist om at flytende havvind blir viktig i årene fremover, selv om det i dag er dyrt og foreløpig lite utbredt.

- Flytende havvind vil ta mer og mer over, sier Lier-Hansen.

Når det gjelder kostnadene er sjefen i Norsk Industri klar på at det er en utfordring, men at det er en utfordring av typen som industrien har håndtert en rekke ganger før.

All industriell erfaring viser at når vi kommer i gang klarer vi å få ned kostnadene enn det som er teoriene

Stein Lier-Hansen

- All industriell erfaring viser at når vi kommer i gang klarer vi å få ned kostnadene enn det som er teoriene, sier Lier-Hansen.

Han trakk også frem en annen viktig teknologi som fortsatt sliter med at kostnadene er for høye til at det lønner seg på kommersielt grunnlag i dag: karbonfangst- og lagring, eller CCS som det gjerne forkortes ned til.

Lier-Hansen mener at både flytende havvind og CCS er viktige områder der Norge kan ta en lederposisjon takket være den historiske erfaringen med offshore fra olje- og gasseventyret. Det er også to teknologier som gjør denne delen av næringen til en viktig positiv bidragsyter i klimaarbeidet.

- Dette må gjennomføres for at Paris-avtalen skal være realistisk, sier Lier-Hansen.

Når det gjelder innvendingene om at det er for dyrt, er svaret klart.

- De som har trodd at klimapolitikken er gratis har ikke skjønt noe som helst, sier Lier-Hansen.

Lier-Hansen mener politikerne må se mulighetene i årene fremover selv om det vil koste mye nå. Han viser til historien, og påpeker at vi nok en gang trenger politikere med et langsiktig perspektiv.

Han viser til at vi med flytende havvind kan bygge opp en egen infrastruktur som kan bidra til at den maritime næringen også blir grønnere gjennom for eksempel hub'er i Nordsjøen.

- Vi kan ha ladestasjoner og fuelstasjoner for en skipsflåte som må bli mye grønnere enn i dag. Her er det store muligheter, sier Lier-Hansen.

Lier-Hansen advarer også mot at debatten om flytende havvind kan spore av fordi noen argumenterer for at Norge ikke trenger strømmen som havvind kan bidra med.

- Vi produserer ikke flytende havvind for å putte det inn i den norske "gridden". Det vil være en avsporing og skape en helt håpløs debatt, sier Lier-Hansen.

Han mener at Norge må tenke stort når det gjelder havvind, og at det trengs en politikk som virkelig legger tilrette for en grønnere norsk verdiskaping med utgangspunkt i flytende havvind.

- Vi trenger rett og slett en grønn stikkontakt til havs, Lier-Hansen.

Han mener at innvendingene om at det koster mye penger og at det ikke er lønnsomt nå, er typiske argumenter som kommer fra økonomene i finansdepartementet.

- Disse argumentene om at dette ikke lønner seg for Norge, de står seg ikke. Det som fremstår dumt i et regneark er ofte kjempesmart i et langsiktig perspektiv, sier Lier-Hansen.

Powered by Labrador CMS