Spennende:Om det sitter en storfisk i kilenota er alltid like spennende for Gerd Jacobsen. Sommerens st¯rste laks hadde en vekt p 9,1 kilo. Det var en stor opplevelse å fiske den.x
Spennende:Om det sitter en storfisk i kilenota er alltid like spennende for Gerd Jacobsen. Sommerens st¯rste laks hadde en vekt p 9,1 kilo. Det var en stor opplevelse å fiske den.x

Håper på mer storlaks når laksesesongen starter

Publisert

Natt til onsdag kan 70.000 - 80.000 laksefiskere glede seg. Laksesesongen er i gang.

Ved midnatt 1. juni går startskuddet for årets laksesesong i fleste av landets 450 lakseelver.

– Fisken er mest tilbøyelig til å ta når den er nygått i elva. Tradisjonelt er det de største fiskene som kommer først i elva. Derfor er sjansene når det først napper i juni større for at det er grom-laksen som går på, sier prosjektleder Pål Mugaas i Norske Lakseelver som er næringsorganisasjonen for rettighetshaverne i nær 80 lakseførende vassdrag.

2013-laksen

Ifølge Mugaas er det forsiktig grunn til optimisme for at det ved årets laksestart skal være mulig å ta større laks.

– Fjoråret var et godt år for mellomlaksen mange steder. Året før var det et ganske godt år for smålaks. Vi håper på et godt storlaksår i år, i alle fall i Rogaland, Nord-Trøndelag og Finnmark. Kanskje også på Sørlandet, sier Mugaas.

Norske Lakseelver kobler denne optimismen til at oppdrettsnæringa i 2013 hadde god kontroll på lakselusa gjennom ekstraordinære tiltak.

– Vi håper at det er storlaks fra 2013 som skal komme tilbake fra havet i år, men er litt mer usikre på Sør-Trøndelag. Her må all smolten ut gjennom Trondheimsfjorden og forbi områder med mye lus. Her har også fangstene vært litt dårligere de to siste årene, sier Mugaas til NTB.

Løfterikt i Namsen

I landets nest beste laksevassdrag Namsen deles optimismen for mer storlaks i år. I fire år har Leif Skorstad drevet et prøvefiske med kilenot på oppdrag for Norsk institutt for naturforskning (NINA). Til Trønder-Avisa forteller han om et eventyrlig prøvefiske så langt i år. Så langt har han fått 408 laks i to kilenøter. Blant dem flere storlaks på over 20 kilo.

– Den største jeg har fått så langt er på 25 kilo, den gikk i nota lørdag. Før helga fikk jeg en på 24 også. Disse er nå på tur til Namsen, sier Skorstad til Trønder-Avisa mandag.

Driva-optimisme

I Drivavassdraget ble det tatt 673 laks i fjor. Lederen i Surnadal elveeierlag, Georg Solem sier til avisen Driva at han ser fram til fiskestarten 1. juni.

– I år er forventningene relativt høye. Vi har hatt to gode år på små- og mellomstor laks. Det kan bety at det kommer inn en del storlaks i år. Det er vanligvis slik at etter et par år med mye små- og mellomstor laks, kommer storlaksen året etter, sier Solem.

Hver femte settes ut

Totalt er villaksfangsten er halvert siden 80-tallet. Men i fjor økte totalfangsten med 10 prosent ut fra et tiårsgjennomsnitt. Ifølge Statistisk sentralbyrå ble det fanget 131.690 laks i norske elver i fjor. Av disse ble drøyt 25.000 eller 19 prosent satt ut igjen. For fem år siden var andelen gjenutsatt laks på 11,6 prosent.