- Eksportverdien av laks har eksplodert

Publisert

2016 har hittil bydd på en fenomenal start for laksenæringen. Eksportverdien har eksplodert, sier lakseanalytiker Kolbjørn Giskeødegård.

Lakseprisen har steget jevnt og trutt det siste ti-året, godt hjulpet av en sushi- og sashimibølge som har skylt over den internasjonale matscenen.

Norsk laks sees på som en delikatesse verden over.

Les saken: Denne uken er fiskemiddagen dyrere enn et fat med olje

Eksportverdien kan øke med 10 milliarder kroner  

Hvilke markeder er de viktigste for norsk laks?

- EU er det suverent største markedet med Frankrike, Tyskland, Sverige, Danmark og Storbritannia som viktige handelspartnere. USA øker også stadig sin betydning, sier lakseanalytikeren til enerWE.

Han opplyser videre at eksportverdien for 2015 for Norge AS tikket inn på knappe 75 milliarder norske kroner. Ved en normal utvikling i laksemarkedene ut året kan det ventes en eksportverdi på hele 85 milliarder kroner.

Les saken: Nå er laksesesongen i gang

Prisfall forrige uke

Onsdag slapp imidlertid Statistisk sentralbyrå som viser at lakseprisen falt med 12,6 prosent i uke 21, ned til 57,4 kroner kiloen for fersk laks og 52,1 kroner kiloen for frossen laks.

Var det et overraskende stort fall?

- Nei, det var ventet. Lakseprisen falt tilbake fra et ekstremt høyt nivå, sier Nordea-analytikeren.

Det ble forrige uke solgt 16 324 tonn med fersk laks til utlandet, en vekst på 32,5 prosent sammenlignet med uke 20. 79 tonn med frossen laks ble eksportert.

Hva er en normal laksepris per kilo?

-For ti år siden var en kilopris på laksen 25 kroner det optimale i et velfungerende marked for både kjøper og selger. 30 kroner kiloen var en for høy pris. I dag er det ingen som bekymrer seg for en laksepris på over 40 kroner, avslutter Kolbjørn Giskeødegård til enerWE.

Powered by Labrador CMS