Oslo  20181128.Klima- og miljøminister Ola Elvestuen, arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen før den muntlige spørretimen i Stortinget.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Oslo 20181128.Klima- og miljøminister Ola Elvestuen, arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen før den muntlige spørretimen i Stortinget.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Hauglie: – EØS er bra for norske arbeidstakere

Publisert

Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) forsvarer EØS-avtalen og mener regjeringen gjør mye for å bekjempe sosial dumping.

Det er økende motstand i fagbevegelsen, fordi avtalen har ført til at man har måttet endre norske arbeidsvilkår for at de skal være i tråd med EUs regler. Opposisjonen tok tak i saken i onsdagens spørretime.

– Det handlingsrommet som trengs for å ivareta trygge arbeidsplasser med lønninger det går an å leve avgår an å leve av, finnes innenfor EØS-avtalen. Det er fulgt opp med forslag i Stortinget. Men det forutsetter at regjeringen bruker det handlingsrommet, påpekte Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Han kritiserer regjeringen blant annet for ikke å ha forberedt sanksjoner som skal ramme bedrifter som bryter de nye reglene for innleie av arbeidskraft, som Stortinget har vedtatt skal gjelde fra nyttår.

Avvist av statsråden

Hauglie avviste blankt det hun oppfatter som en anklage om at regjeringen ikke gjør noe i kampen mot useriøsitet i arbeidslivet, og viste blant annet til etableringen av arbeidskriminalitetsentre.

Hun vedgikk samtidig at det er utfordringer med EØS-avtalen, men understreket:

– Det store bildet er at EØS er bra for norske arbeidstakere og norsk arbeidsliv, sa hun.

Debatten blomstret opp

EØS-debatten har blomstret opp etter en beslutning fra overvåkingsorganet ESA om at Norge ikke kan tvinge selskaper om å følge norske regler for reise, kost og losji også for utenlandske arbeidstakere.

Hauglie viser til at dette er en komplisert sak, men påpeker at det er kommet et nytt utsendingsdirektiv fra EU.

– Direktivet styrker arbeidstakernes rettigheter. Det er bra for arbeidstakerne i Europa og i Norge at dette kommer på plass, sa Hauglie.

(©NTB)