Oslo 20171115.Statsminister Erna Solberg under den muntlige spørretimen på Stortinget onsdag.Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Oslo 20171115.Statsminister Erna Solberg under den muntlige spørretimen på Stortinget onsdag.Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Hardkjør mot Solberg om Goliat-utbygging

Publisert

Opposisjonen krevde å få vite når Goliat-feltet blir lønnsomt og om Stortinget har fått nok informasjon om utbyggingen da statsministeren gjestet spørretimen.

Flere partier var opptatt både av lønnsomheten i utbyggingen og av informasjonsplikten til olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) da statsminister Erna Solberg (H) stilte i den muntlige spørretimen.

Utbyggingen ble i 2008 anslått å koste 32,6 milliarder kroner, men endte på 50,8 milliarder kroner.

– Hvordan mener statsministeren at statsråden hennes har innfridd sin informasjonsplikt til Stortinget? Burde statsråden ha tatt dette på større alvor – gitt 20 milliarder i overskridelser? spurte KrFs Tore Storehaug.

– På grunn av skattesystemet tar staten Norge størstedel av risikoen ved utbyggingen. Staten kan ha tapt 50 milliarder kroner i skatteinntekter. Kan statsministeren love at man nå vil legge fram vurderinger av når staten Norge vil tjene penger på Goliat? spurte SVs Kari Elisabeth Kaski.

Ferske data

Solberg tok sin statsråd i forsvar da hun svarte. Hun viste også til at Goliat hele tiden har vært et marginalt prosjekt, og at store svingninger i oljeprisen i tillegg har utfordret lønnsomheten i utbyggingen.

– Når man får spørsmål om lønnsomheten, er det helt vanlig at man innhenter ferskest mulig data, det var det Terje Søviknes gjorde. Det departementet selv sitter på, er data fra 2015. De fleste vet at det har skjedd mye i oljesektoren fra 2015 og fram til i dag, sa statsministeren.

Søviknes har også fått kritikk for at han har oppgitt anslagene fra operatøren ENI når Stortinget har spurt om lønnsomheten – ikke statens egne tall.

– Det er ikke unaturlig og uvanlig at man baserer seg på en informasjonsinnhenting fra selskapet, det er helt vanlig, sa Solberg.

– Ukritisk postbud 

Kaski mener det er sannsynlig at staten aldri kommer til å gjerne penger på Goliat og kom med knallhard kritikk av Søviknes.

– Olje- og energiministeren har valgt å være et ukritisk postbud for oljeselskapets synspunkt når Stortinget har spurt om lønnsomheten, heller enn å svare på våre spørsmål.

Storehaug mener Søviknes har gitt fire forskjellige svar på lønnsomheten i Goliat-utbyggingen.

– Epostjournalen og svarene til Søviknes viser at han ene og alene forholder seg til operatøren ENI, sa han.

Tre år gamle tall

Søviknes har fått kritikk for ikke å ha brukt tall fra Oljedirektoratet da han i høst skulle opplyse Stortinget om lønnsomheten i Goliat-feltet. Etter å ha fått spørsmål om dette, la departementet tirsdag fram tall som Oljedirektoratet utarbeidet i 2015.

Disse viste at forsinkelsene som rammet Goliat-utbyggingen og lav oljepris gjorde at prosjektet da ble beregnet til å bli marginalt lønnsomt eller marginalt ulønnsomt.

Søviknes mener det ville vært galt av ham å bruke det han beskriver som gamle tall for å svare på spørsmål fra Stortinget om lønnsomheten.

(©NTB)

Fakta om Goliat:

 • Første oljefelt satt i drift i Barentshavet, 85 kilometer nordvest for Hammerfest
 • I drift 16. mars 2016, over to år etter planen.
 • Ressurser anslått til 31 millioner standard kubikkmeter oljeekvivalenter
 • Eni Norge er operatør med 65 prosent eierandel, mens Statoil eier 35 prosent.
 • Forventet driftstid er 15 år, med en produksjon på rundt 100.000 fat olje per dag.
 • Operatør er italienske Eni, med 65 prosent eierskap. Statoil er eneste partner, med 35 prosent eierandel.
 • Utbyggingen ble i 2008 anslått å koste 32,6 milliarder kroner, men endte på 50,8 milliarder kroner.
 • Eni har beregnet at utbyggingen, med selskapets interne forutsetninger og avkastningskrav, er lønnsom med en gjennomsnittlig oljepris på om lag 50 dollar per fat over feltets levetid, såkalt break-even-pris
 • Beregninger viser derimot at oljeprisen fra og med januar 2018 må være litt over 75 dollar per fat i snitt for at prosjektet skal bli lønnsomt.
 • I tillegg til spørsmålet rundt lønnsomhet har Goliat fått tilnavnet «skandaleplattformen» på grunn av gjentatte ulykker, lekkasjer, nedstengninger og forsinkelser siden prosjektet ble igangsatt.
 • (Kilder: Petroleumstilsynet , Stavanger Aftenblad og Teknisk Ukeblad )