Hafslund fikk 18.000 nye kunder - en kraftig økning takket være AMS

Publisert

Hafslund skriver i en pressemelding at de oppnådde et resultat etter skatt i 2. kvartal 2018 på 124 millioner kroner, mot 137 millioner kroner i samme kvartal i fjor. Høye kraftpriser, høy investeringsaktivitet, 18.000 nye kunder mot fjoråret, og lavere driftskostnader preger kvartalet.

Mange tror kanskje at høye kraftpriser kommer alle aktørene i kraftbransjen tilgode, men slik er det ikke. Hafslund er et nettselskap, og de må forholde seg til et regelverk satt av NVE for hvor mye de kan ta betalt for nettleien.

Kraftbransjen er grovt sett delt i tre typer aktører: kraftprodusenter, strømleverandører og nettselskaper. Kraftprodusentene produserer strøm og får betalt for den, strømselskapene kjøper og selger strøm og så lever de av differansen, mens nettselskapene har monopol på nettet som går ut til hver enkelt kunde.

Hafslund forteller at de må kjøpe kraft for å dekke tapet av energi ved overføring i ledningsnettet, og da må det kjøpes til markedspris.

Hafslund nett skriver at de som følge av langt høyere forventede kraftpriser enn i fjor, og ønske om å holde tariffene til kundene stabile, forventes det et driftsresultat for året på om lag 15 prosent under fjoråret.

– Her setter vi hensynet til stabile regninger til kundene først. Over tid vil både gode resultater og lave tariffer reflektere at Hafslund Nett er et av landets mest effektive nettselskaper, sier styreleder i Hafslund AS og nytilsatt konsernsjef i Hafslund E-CO AS, Finn Bjørn Ruyter.

Normalt får Hafslund i underkant av 10.000 nye nettkunder i året. Når tallet for de siste 12 månedene er 18.000, skyldes det at i borettslag og sameier som har hatt én felles måler, får nå hver enkelt boenhet ny automatisk strømmåler.

– Med de nye målerne slipper kundene å lese av strømforbruket, de får bedre informasjon om sitt strømforbruk, og vi får et kraftnett med enda bedre leveringssikkerhet, sier Ruyter.

Hafslund har nå installert 575.000 automatiske målere, og etter planen skal alle de 718.000 kundene ha fått nye målere i løpet av 2018.

Oslo kommune har samlet eierskapet i Hafslund og E-CO Energi under et nytt felles morselskap Hafslund E-CO AS. Ved å samle Norges nest største kraftprodusent og Norges største nettselskap, har Oslo kommune skapt Norges ledende integrerte kraftkonsern. Det nye konsernet ble etablert 4. juli i år.

Etter at årets første halvår var unnagjort hadde Hafslund en omsetning på 2,8 milliarder kroner. De betalte 82 millioner i skatt, og ble sittende igjen med et resultat på 278 millioner kroner.

Powered by Labrador CMS