Statoil forsto ikke alvoret i forkant av gasslekkasjen

Publisert

Petroleumstilsynet har gitt varsel om pålegg etter alvorlig hendelse på Gudrun-plattformen.

Petroleumstilsynet har funnet alvorlige brudd på regelverket etter en gransking av gasslekkasjen på Gudrun-plattformen for ett år siden. Statoil har nå fått varsel om pålegg.

Gasslekkasjen, som oppsto 18. februar i fjor, hadde storulykkepotensial og kunne ført til dødsfall, skriver Teknisk Ukeblad. Det kommer fram i en ny rapport fra Petroleumstilsynet (Ptil) som ble publisert mandag.

Seks alvorlige avvik

Ptil har avdekket i alt seks avvik som anses som alvorlige brudd på regelverket. Statoil kjente til problemer på Gudrun i månedene før gasslekkasjen, men produksjonsledelsen på Gudrun forsto ikke alvoret. Det pekes også på svakheter ved Statoils ivaretakelse av ansvar.

  • Siem Offshore dømt til millionbot
  • Statoil innrømmer at de ikke forsto alvoret i problemene som oppsto i forkant av gasslekkasjen.

    – Det er riktig at vi hadde kunnskap om utfordringer knyttet til vibrasjon. Dette meldte offshore-organisasjonen ifra om til landorganisasjonen, men vi forsto ikke fullt ut HMS-potensialet, sier pressetalsmann Morten Eek til Teknisk Ukeblad.

    Sprekk i rørledning

    Det var en sprekk i en rørledning som førte til at 4 kubikkmeter kondensat lekket ut, men det var ikke personell i området, og ingen ble skadd som følge av hendelsen for ett år siden. Også Statoils egen granskingsgruppe slo i mai i fjor fast at utfallet kunne blitt fatalt.