Krise i oljebransjen åpner også for nye muligheter

Publisert

Kan gjøre drømmen til virkelighet.

Økonomien er preget av stor usikkerhet. Avisoverskriftene viser piler som peker nedover. Oljeprisen er i fritt fall. Vi leser om permitteringer og oppsigelser. Er alt håp ute?

Torill Bye Wilhelmsen driver Fjellflyt, et selskap som tilbyr gründertrening. I et intervju med enerWE.no forteller hun at krisen i oljebransjen kan være sparket bak som får deg ut av komfortsonen. Det er nå du kan virkeliggjøre drømmen du lenge har båret på.

Ta steget!

Er tiden inne for å holde fast i jobben man har, eller å gjøre et Startup nå som det er bevegelse i markedet?

Nå er tida inne for å sette fart i planene om å starte egen bedrift! Du har tid til å utvikle produkter, teste og skaffe de første kundene nå mens markedet er lunkent, og er klar for å skalere opp bedriften når konjunkturene har tatt seg opp igjen.

Mange har mistet jobben i oljebransjen - hvordan kan det være en gyllen mulighet til å starte opp?

Lønningene er lavere nå og framtida som ansatt virker ikke like sikker som den gjorde før, så du kan være heldig og få med deg de beste folka i bransjen på laget.

Om du har mistet jobben selv og kjenner andre som har gjort det kan dere starte bedrift sammen - lag har alltid større sjanse til å lykkes enn de som starter alene. Blir du sagt opp så ikke la det gå på selvtilliten løs - dra nytte av kontaktene dine og kunnskapen om hva som er vanlige problemer i bransjen din om du vil fortsette å jobbe i samme sektor. Spør deg selv "hva er problemet", og lag løsninger i form av nye produkter og tjenester du kan selge.

Vil du over i en annen bransje, for eksempel leve av hobbyen din, start med å finne ut hvem du helst vil ha som kunde, og bli godt kjent med dem og deres behov over tid. Det er mer krevende å stadig skaffe seg nye kunder, enn å selge flere produkter til en kunde du allerede har.

Gå deg kreativ

Torill er opptatt av bevegelse, og at gründere skal få fullt utbytte av at man blir mer kreative når mangår.

Du hjelper ulike startups - hvordan jobber du?

"Gå deg kreativ"-metodene jeg har utviklet er derfor en rød tråd i alt jeg gjør.

Gründertrening er et 8-ukers nettkurs med personlig oppfølging av hver deltaker, der vi jobber systematisk med produktutvikling, markedsføring og salg. Forelesningene er på vandresnutter, lydfiler du lytter til når du går tur.

På Gründerretreat er det nettverksbygging som står i fokus, der treffes likesinnede gründere og diskuterer hvordan de kan bruke verktøyene og metodene de har fått i Gründertrening til å starte en lønnsom bedrift og bygge sitt livsverk.

Disse lykkes

Hun lister opp tre kjennetegn ved de som lykkes:

 • Du må ha attraktive produkter og tjenester - markedsføring eller et unikt produkt hjelper ikke om ingen vil kjøpe det du selge.
 • Du må kunne drive frem prosjekter fra idé til gjennomføring - fra hodet ditt til kundens hender. Entreprenørskap er et eget fag, lær deg det!
 • Gå aldri alene! Du må koble din kunnskap, ideer og indre drivkraft opp mot et pulserende gründermiljø - da kan ingenting stoppe deg.
 • Disse mislykkes

  Tilsvarende er forteller hun også om tre kjennetegn hos de som mislykkes:

  • Perfeksjonisme - de beholder ideen for seg selv helt til produktet er ferdig utviklet. Alt for ofte oppdager de at de har bommet på kundens behov, noe de kunne oppdaget og justert gjennom testing og eksperimentering.
  • Vil gjøre alt selv, inkludert alle feilene... det finnes verktøy og metoder som fungerer bedre enn andre, og de kan læres. Du kommer raskere til målet om du lærer av andre gründere, mentorer og dyktige bransjefolk.
  • Mangler fokus. Skal du skreddersy produktet ditt til hver eneste ny kunde, og sier JA til alle som spør, blir veien lang til lønnsomhet.
  • Tre råd

   Torill avslutter med å gi tre råd til de som skal starte sin egen bedrift:

   • Tenk stort, start smått. Alt trenger ikke være perfekt, du må bare komme i gang.
   • Finn flokken din. Du trenger ikke starte bedrift alene, selv om du er alene om å starte.
   • Gå deg kreativ! Bevegelse booster kreativiteten, samtidig som du tar vare på helsa.
Powered by Labrador CMS