Nytt norsk selskap skaper smart subsea sensorteknologi

Publisert

Da gjengen i Norwegian Subsea så en mulighet i markedet, bestemte de seg for å si opp jobbene sine og starte på egenhånd.

Norwegian Subsea ble etablert i februar 2014 som en spin-off fra NTNUs Centre for Autonomous Marine Operations and Systems (AMOS). Selskapet som holder til i Oslo består av fire ansatte; Lars Gaarder Torgersen, Fredrik Dukan, Håkon Baste og Jørgen Færevaag.

Drivkraft og mulighet i markedet

Norwegian Subsea har utviklet en serie Motion Reference Units (MRU) og subsea bevegelsessensorer basert på MEMS-teknologi og avanserte algoritmer.

– Vi bruker det nyeste og beste innen MEMS-baserte sensorer og kobler det med våre unike algoritmer. Dette gjør at vi kan redusere størrelse, strømforbruk og pris sammenlignet med konvensjonelle løsninger, forteller daglig leder Lars Gaarder Torgersen til enerWE.no.

 • Les også: Slik skal de få fart på ferske selskaper
 • Det var drivkraften og ønsket etter å starte og drive noe eget som fikk tre av gründerne til å stifte selskapet. Da de i tillegg så en mulighet i markedet hvor de følte de kunne utnytte den kompetansen og kunnskapen som de hadde opparbeidet seg gjennom arbeid i bransjen og egen forskning var etableringen et faktum.

  - Å kunne jobbe med noe man er genuint opptatt av, samtidig som man har mulighet til å utvikle god teknologi og gode produkter er en stor drivkraft bak det å drive for seg selv, forteller Torgersen.

  Kompakt, nøyaktig og strømbesparende produkt 

  Bevegelsessensorer er en viktig komponent i en rekke ulike systemer.

  – Våre marine MRUer kan blant annet benyttes til aktiv hivkompensering av offshore kraner, i DP-systemer eller i hydrografiske applikasjoner som sonarer og ekkolodd. Subsea-sensorene er utviklet for bruk i subsea surveys, overvåkning av kritisk infrastruktur eller som en del av navigasjonssytemer i ROV. Lavt strømforbruk og høy nøyaktighet er viktige produktegenskaper i subsea-applikasjoner.

  - Vi har utviklet avanserte algoritmer som gjør at nøyaktigheten i rull, pitch, heave og heading blir svært høy. I sum får man produkter som er kompakte og bruker lite strøm samtidig som de er svært nøyaktige, forteller Lars Gaarder Torgersen.

  • Se også: Break even på 30 dollar fatet? Ikke noe problem.
  • Vil ekspandere til Europa 

   På kort sikt ønsker selskapet å etablere seg i det norske markedet for marine MRUer og subsea bevegelsessensorer. Samtidig jobber de mer langsiktig med å ekspandere ut i Europa og å utvide produktporteføljen.

   – Vi arbeider også med å utvikle et north-seeking MEMS-basert gyrokompass. Vi håper å være blant de første i verden som kan tilby en slik løsning, men dette ligger nok ett til to år frem i tid, forteller Torgersen.

Powered by Labrador CMS