Slik skal de ta kraftbransjen med storm

Publisert

Fant opp offshore vind-verktøyet de selv manglet, og utviklet sammen med Statoil og Statkraft.

Selskapet Shoreline ble opprettet som et resultat av en påbegynt doktorgrad, men nå sikter de seg ut til det globale markedet innen offshore vind.

Selskapet med fem ansatte ble etablert høsten 2014 av Ole-Erik Vestøl Endrerud, og jobber med å utvikle software til bruk i offshore vind-bransjen.

Fant opp verktøyet han selv manglet

Softwaren er et simuleringsverktøy som skal gjøre det lettere for bransjen å optimalisere driften, gjøre vedlikehold lettere, og effektivisere installasjonen av nye vindmøller.

- Det hele startet med et forskningsprosjekt i forbindelse med doktorgraden jeg jobbet med. Det fantes ikke noe verktøy som ga meg det jeg trengte, så i samarbeid med Statoil og Statkraft fikk jeg utviklet det nødvendige verktøyet, forteller Endrerud til enerWE.

Samtidig så Endrerud at offshore industrien manglet slike løsninger på det kommersielle plan, og bestemte seg for å gå kommersielt med verktøyet.

 • I Storbritannia er vindkraft lønnsomt
 • Hard overgang fra akademia til kommers

  Gründertilværelsen har ikke vært vært en dans på roser for Endrerud. Utfordringen ved å gå rett fra akademia med forskning som fokus til å drive et kommersielt selskap var utfordrende i starten.

  - Vi fikk god hjelp i begynnelsen fra både Innovasjon Norge og Prekubator TTO i Stavanger. Både økning av kompetanse innen kommersialisering og hjelp til å bygge nettverk har vært viktig for oss, forteller Endrerud.

  Samtidig har læringskurven vært bratt, og så fort Shoreline signerte sin første kommersielle avtale med Statoil, så fikk de flere private investorer om bord.

  Globalt marked

  Her hjemme annonserte nylig Statkraft at de kutter sin investering i offshore vind, men ifølge Endrerud er interessen for offshore vind økende ute i verden.

  - Ute i Europa er det en ekstrem vekst som foregår akkurat nå, samtidig som ting skjer også skjer både i USA og i Østen. En av grunnene til at vi startet med dette var fordi vi så mulighetene i bransjen både lokalt og globalt, sier Endrerud. Det at våres største konkurrenter er akademisk drevne institusjoner gjør at vi stiller sterkt i markedet fordi vi utvikler software opp mot behov i markedet, fortsetter han.

  • Statoil bygger verdens første havvindpark
  • Ut i flere bransjer

   På kort sikt ønsker selskapet å etablere seg med en sterkt markedsposisjon ute i Europa, og jobbe hardt for å få et navn for seg selv. Samtidig som de vil utvikle den allerede godt mottatte produktporteføljen sin.

   - Vårt langsiktige mål er å nå ut enda mer internasjonalt, samtidig som vi ønsker å ekspandere ut i flere spennende bransjer som onshore vind og undervannsteknolgi, avslutter Endrerud.

Powered by Labrador CMS