Fra venstre: Marius Waage Aabel, Marius Vabo Andreassen, Karen Dolva og Matias Meisingset Doyle i NOIS. Foto: Helene Jørum
Fra venstre: Marius Waage Aabel, Marius Vabo Andreassen, Karen Dolva og Matias Meisingset Doyle i NOIS. Foto: Helene Jørum

Slik bruker de oljeteknologi i barnesykehus

Publisert

IT-konsulenter bytter beite - fra oljeservice til medtech.

(Fra venstre: Marius Waage Aabel, Marius Vabo Andreassen, Karen Dolva og Matias Meisingset Doyle i NOIS.)

Sørlandets største private arbeidsgiver, National Oilwell Varco Norway gikk igjennom tøffe tak med nedbemanninger både av innleide og fast ansatte i 2015. Og også i år ser det ut til at hundrevis av arbeidstakere må forlate oljeserviceseselskapet og finne nye bein å stå på.

Fra oljeservice til syke barn

Da den innleide IT-konsulenten Marius Aabel og to kolleger forstod at deres tid i selskapet gikk mot slutten leverte de selv oppsigelse, og 1. oktober begynte de å arbeide med startup-bedriften No Isolation (NOIS), med base hos StartupLab i Forskningsparken ved Universitetet i Oslo.

NOIS utvikler roboten TOI, beregnet for at langtidssyke barn skal kunne følge skolehverdagen.

- Det var egentlig interaksjonsdesigneren vår Karen Dolva som først diskuterte idéen med en venninne som er sykepleier. Så involverte hun oss, og vi utviklet idéen videre sommeren 2015, sier Aabel.

Gjengen bak NOIS så i utgangspunktet for seg eldre som målgruppe, men da de fant dokumentasjon på at langtidssyke barn er mer isolerte, og står uten tilfredsstillende tilbud, var det denne nisjen de bestemte seg for å satse på.

 • Krisen i oljebransjen åpner også for nye muligheter
 • Verdt å satse

  Gründeren, som tidligere har blitt omtalt av Fædrelandsvennen og E24, forteller enerWE at hverdagen i en startup fortegner seg svært annerledes fra livet som arbeidstaker i et stort selskap.

  - I store selskaper har man fastere arbeidstider og etablerte rutiner. Som gründer må man få alt dette, samt finansiering på plass, samtidig som man skal ha fremdrift i prosjektet, sier Aabel.

  Selv om både Aabel og de andre involverte i NOIS har erfaring med å starte bedrift fra før, mener han at at mangel på erfaring ikke burde være noen hindring for andre som går med en gründer i magen.

  - Det blir lettere andre gangen man gjør det, men har man en god idé, og har identifisert et behov for produktet er det absolutt verdt å forsøke.

  • Oljebransjen har noe å lære av bilindustrien
  • Kun én knapp

   Aabel forteller at det som skiller roboten TOI fra vanlig videokonferanseutstyr, er at det ikke er mulig å gjøre noe feil.

   - Det så vi i oljebransjen, med hovedkontor i USA var det mange internasjonale videokonferanser. De 10-20 første minuttene gikk ofte bort i at det var feil med utstyret. I vårt produkt har brukeren en app på sin telefon eller nettbrett som vekker roboten til liv. Det er kun en knapp å trykke på, så lenge man husker å lade den over natten er det umulig å gjøre noe feil, forklarer Aabel.

   Det er også lagt opp til at brukerne selv står helt fritt til å bestemme når de vil bruke utstyret.

   - Hverdagen på sykehus er hektisk, og barna får muligheten til selv å starte roboten når det passer dem. Det er ikke noen som må besvare et anrop, sånn som på for eksempel Skype, så de trenger ikke legge noen avtaler med læreren på forhånd, sier Aabel.

   • Slik blir neste generasjons boreteknologi
   • Vil redde flere

    Mens siste kvartal av 2015 ble brukt til utvikling av produktet, skal første halvdel av det nye året skal brukes til testing av roboten i praksis. Og Aabel og kollegene har ambisjonene i orden:

    -På sikt ønsker vi å ha en bærekraftig og lønnsom bedrift, gjerne med produksjon i Norge, samt å utvide til å satse på andre nisjer som eldre eller pasienter med andre sykdomsbilder, avslutter Aabel.

Powered by Labrador CMS