– Oljebransjen har noe å lære av bilindustrien

Publisert

Bransjen må bli smartere, og tenke automasjon i alle ledd.

- Oljebransjen har noe å lære av bilindustrien. Her har underleverandørene hele tiden hatt kniven på strupen i markedet, og dermed blitt tvunget til å effektivisere prosesser og tenke automasjon i hvert ledd for å kunne innfri de tøffe prisreduksjonskravene hvert år, sier Anita Hager som er daglig leder i ingeniørselskapet Intek Engineering AS.

Innovasjonen skjer i de små selskapene

Intek Engineering driver med automasjon og robotisering for bedrifter innen alle typer industrier i Norge. De har brukt sin kompetanse og erfaring fra blant annet bil- og forsvarsindustri videre inn i oljebransjen, som har blitt et meget viktig marked de senere årene. Dessverre, som så mange andre i leverandørindustrien nå, merker de at pågangen har blitt mindre.

- Det er nå de store selskapene må investere i smartere og mer effektive løsninger. De ansatte må jobbe smartere og kostnadene må ned. Fokuset må være innovasjon, kompetanse og automasjon for både små og store selskap skal vi klare å beholde industrien i Norge, mener Hager.

Norge som fremtidens industrinasjon

Hager sitter i rådslaget Norge 6.0 som er et initiativ fra Kongsberg Gruppen, der en rekke personer sitter sammen for å stake ut kursen for å forme Norge som industrinasjon i tiden fremover. Rådslaget består av ledere fra 11 bedrifter med blant annet NHO, NTNU, Sintef, Kleven og Karsten Moholt.

- Norsk industri er virkelig noe jeg brenner for, vi mener at regjeringen ikke gjør nok for å få fart på Norges industrieventyr videre. Jeg føler meg beæret for å få være med å påvirke. Det handler om effektive prosesser, at Norge må være gode på kunnskap, og gå foran med et godt eksempel, forteller en engasjert bedriftsleder.

 • Hordalandsselskap vant prisen for årets gasellebedrift
 • Synergieffekt mellom store og små bedrifter

  Hager understreker viktigheten av samspillet mellom store og små bedrifter.

  - De store selskapene har større ressurser enn gründere med små budsjetter, men det er ofte de minste som er de mest innovative. Små bedrifter kan dra stor nytte av samarbeid med store etablerte selskaper og omvendt. Det kommer gode synergieffekter ut av kompetansedeling og nettverk.

  Legger til rette for neste generasjon

  Dagens Norge er bygget gjennom viktige strategiske veivalg - av embetsmennene på Eidsvoll for vel 200 år siden, av næringslivsledere, framsynte politikere og embetsmenn som etter krigen la grunnlaget for industrialiseringen av Norge og reisen til dagens kompetansesamfunn.

  Ideen som Norge 6.0 bygger på stammer fra fem tidligere epoker som startet med Norge 1.0 da Harald Hårfagre samlet landet til ett rike, til 2.0 som var industriell revolusjon og frigjøring i 1814, frem til 5.0 ”Oljealderen” som har vart fra slutten av 60-tallet og frem til i dag.

  Og av noen få, utrolig viktige beslutninger for 40-50 år som siden la grunnlaget for oljenasjonen Norge og mye av dagens velferd. Alle epokene har til felles at noen tok ansvar og en nasjonal rolle for å få til et positivt skifte for Norge. Det handler nå om et Norge som våre barn og barnebarn skal kunne leve like godt i som vår generasjon.

  • - Gi leverandørene større makt
  • Deleier, toppleder og mamma

   Hager er deleier og leder selskapet som har 30 ansatte på Raufoss. Hun sjonglerer familieliv med en toppstilling som krever mye. Ektemannen er ansatt i selskapet, og mammapermisjonen tok hun på jobb. Av de 30 ansatte i Intek Engineering er det to kvinner, inkludert Hager selv.

   - Jeg er vant med at det ikke er så mange damer i industrien min, men det er godt å se at det kommer flere. Da jeg studerte til maskiningeniør for ca. ti år siden var jeg den eneste jenta i klassen. Heldigvis har trenden bedret seg, for det  spiller liten rolle om man er i fiskeindustri, olje eller bil, det er like interessante ingeniørstillinger der for både kvinner og menn.

   Trenger ikke å være den smarteste i dag

   For å være rustet for fremtiden mener hun at det viktig å bruke nedgangstidene i oljebransjen til å investere i langsiktige effektive løsninger.

   - Én ting er å spare penger i nedgangstider, men man må samtidig tenke smartness. Du trenger ikke nødvendigvis å være den smarteste i dag - det er fortsatt ikke for sent – men hvis du skal ha noen fremtid, så må du evne å omstille deg raskt, sier Hager.

   • Skremmende tall over skader på utstyr som skal forhindre brann og eksplosjoner offshore
   • - Vi har reist oss før og vi skal reise oss igjen

    Hun bruker Hexagon Ragasco, en produsent av gassbeholdere som et godt eksempel på omstilling i norsk næringsliv.

    - De ble tidligere i år kåret til Norges smarteste industribedrift, med sine effektive produksjonsprosesser, moderne teknologi og god kompetanse.  På ti år har Hexagon Ragasco seksdoblet produksjonskapasiteten og redusert produksjonstiden per enhet fra 74 sekunder til 14 sekunder. Intek Engineering er utrolig stolte og ydmyke for å ha vært med de på denne reisen.

    - Vi må nå bruke alle ressurser, og beholde kompetansen i landet. Vi har reist oss før og vi skal reise oss igjen, avslutter Hager.

Powered by Labrador CMS