OSLO  20171113.Truls Gulowsen leder i Greenpeace Norge utenfor Oslo Tinghus i Oslo.  Greenpeace Norge og Natur og Ungdom har saksøkt den norske staten for åpning av oljeboring i Barentshavet. Besteforeldrenes klimaaksjon er partshjelp i klimasøksmålet. Rettssaken i Oslo tingrett starter 14. november og varer til 22. eller 23. november.Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
OSLO 20171113.Truls Gulowsen leder i Greenpeace Norge utenfor Oslo Tinghus i Oslo. Greenpeace Norge og Natur og Ungdom har saksøkt den norske staten for åpning av oljeboring i Barentshavet. Besteforeldrenes klimaaksjon er partshjelp i klimasøksmålet. Rettssaken i Oslo tingrett starter 14. november og varer til 22. eller 23. november.Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Greenpeace-skip sendt til Bangladesh for opphogging

Publisert

Greenpeace er imot hogging av skip på strender i Sørøst-Asia. Likevel har miljøorganisasjonen godkjent at deres tidligere skip er sendt dit for opphogging.

– Dette er sykt pinlig, sier leder Truls Gulowsen i Greenpeace til Dagens Næringsliv.

Store deler av shippingnæringen velger å sende skipene til hogging på usertifiserte anlegg eller strender. Slik opphogging går også under navnet «beaching».

Gulowsen forklarer at skipet Rainbow Warrior II ble gitt til den organisasjonen Friendship i 2011 med klausul om at opphoggingen skulle skje i samråd med Greenpeace. Organisasjonen presenterte sine planer om opphogging etter avtalen. Miljøorganisasjonen godkjente så disse med en feil.

– Opphoggingen var resultat av en stor intern feil, og betyr på ingen måte at Greenpeace anerkjenner «beaching» og opphogging på slike strender som akseptabel metode for noe skip.

Skipet har tidligere deltatt i blokade mot russiske hvalfangere, protestert mot franske atomvåpen og stoppet skip som transportere kull og palmeolje. Nå befinner skipet seg på en strand i Chittagong i Bangladesh.

Verftene her har blitt anklaget for bred bruk av barnearbeid, elendige arbeidsforhold og miljøskadelige utslipp, skriver avisen.

(©NTB)