Rapport: Togradersmålet ryker selv uten mer olje, kull og gass

Publisert

Togradersmålet ryker hvis all olje, kull og gass hentes ut fra feltene hvor utvinningen allerede er i gang, ifølge en ny rapport. Selv uten ett eneste nytt oljefelt blir klimautslippene for store til at vi kan regne med å nå målet.

Det er konklusjonen i en ny rapport fra organisasjonen Oil Change International , som baserer seg på tall fra det norske selskapet Rystad Energy.

Forbrenning av all olje, kull og gass i feltene som er i drift i dag, anslås å forårsake utslipp som er for store til å unngå global oppvarming på mer enn to grader.

Å unngå kraftigere oppvarming enn dette har lenge vært et erklært mål som nærmest alle verdens land har stilt seg bak. På klimatoppmøtet i Paris i fjor ble det i tillegg fastsatt en enda mer ambisiøs målsetting: Å unngå mer enn 1,5 graders oppvarming.

Dette målet ryker selv om kullutslippene holdes ute av regnestykket – hvis all olje og gass hentes ut av feltene som er i drift i dag, ifølge rapporten.

– Disse funnene viser at den norske regjeringen må stanse alle nye tildelinger av olje- og gassfelter i Norge. Det betyr i praksis betyr at 23. og 24. konsesjonsrunde må avlyses, sier leder Truls Gulowsen i Greenpeace Norge i en uttalelse

Powered by Labrador CMS