Sacramento, USA 20170802.Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (t.v.) og Californias miljøminister Matt Rodriguez signerte  onsdag  en klimaavtalen mellom California og Norge.Foto: Jon Berg / Klima- og miljødepartementet / NTB scanpix
Sacramento, USA 20170802.Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (t.v.) og Californias miljøminister Matt Rodriguez signerte onsdag en klimaavtalen mellom California og Norge.Foto: Jon Berg / Klima- og miljødepartementet / NTB scanpix

Greenpeace: California-avtalene de nest viktigste regjeringen har inngått

Publisert

Miljøvernerne er storfornøyde etter at klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) signerte en miljøavtale med den amerikanske delstaten California.

– California og guvernør Jerry Brown har vært den tydeligste motpolen til Trumps klimapolitikk. Det er fint at Norge, Sverige og resten av Europa viser at vi vil samarbeide med de positive kreftene i USA. Dette er konkret og progressivt, sier Greenpeace-leder Truls Gulowsen til NTB.

Norges klimaminister møtte onsdag Californias miljøsjef, Matt Rodriguez, i delstatens hovedstad Sacramento.

Under møtet ble de to enige om en samarbeidsavtale om miljø, som ifølge Helgesen gir store muligheter for norske myndigheter og bedrifter.

– Her i California er beskjeden klar fra både næringslivet og myndighetene om at de styrker arbeidet for å få ned utslippene av klimagasser. Dette gjør de ikke bare for å bremse klimaendringene, men også fordi de ser store forretningsmuligheter innen ren teknologi, sa han.

Uvanlig

Avtalen mellom Norge og California innebærer styrking av samarbeidet i klimapolitikken. De skal utveksle informasjon og erfaring om virkemidler og mål, spesielt innen fornybar energi og reduserte utslipp fra transport.

Samarbeidet vil også dreie seg om tiltak som reduserer klimagassutslipp fra tropisk skog, og om analyser om overgangen til en grønn økonomi.

Mens California i stor grad kan bidra med teknologi, kan Norge bidra med ledende kunnskap om elbilpolitikk, framholdt delstatens miljøminister Matt Rodriguez ifølge Aftenposten.

– Vi er «slackers» sammenlignet med Norge. Vi må skjerpe oss, sa han, da han fikk høre at 27 prosent av bilene som ble solgt i Norge i juni, var elektriske.

Uvanlig

California er den mest folkerike delstaten i USA, og hadde de vært et eget land, ville de vært verdens sjette største økonomi.

Både den og flere andre delstater har gått klart ut og sagt at de ønsker å bidra til Parisavtalen.

Dette gjør delstatene også ved å inngå samarbeid med andre land, til tross for at USAs president trekker i motsatt retning.

Selv om dette historisk sett er svært uvanlig, tror ikke USA-forsker Espen Moe ved NTNU at Donald Trump vil blande seg inn.

–Ikke så lenge det ikke går utover andre utenrikspolitiske spørsmål. Delstater har lov til å innføre strengere regler enn det som er standard, og det er vel ikke så fryktelig mye Trump kan gjøre, sier han til NTB, og legger til:

–Dessuten er California så langt ute til venstre for mange amerikanere, at de på en måte kun er et slags irritasjonsmoment. De blir ikke definert som ordentlige «hard working americans».

Nest viktigste

Etter å ha møtt Californias miljøminister, ble Helgesen tatt imot av delstatens guvernør Jerry Brown.

I den forbindelse ble det sørget for at Norge følger blant andre Sverige inn som medlem i den såkalte Under 2-alliansen. Der har i alt 175 myndigheter på nasjonalt og lokalt nivå, fra til sammen 35 land, sluttet seg til et mål om å kutte klimagassutslippene med 80–95 prosent innen 2050, fra 1990-nivå.

– Å inngå disse avtalene er kanskje det nest viktigste regjeringen har gjort på klimafronten etter avtalen med EU, sier Gulowsen.

Han understreker likevel at han håper Helgesen vil være like offensiv hjemme.

– Regjeringen har satt rekord i åpning for ny oljeleting, og det er en politikk vi er nødt til å snu. Men det å binde våre kutt til løfter med andre land, det er en god og viktig ting, sier Gulowsen.

(©NTB)