En offshore sauebonde

Publisert

Avler Lofotlam i friperiodene.

Ole Berntsen bor med sin lille familie i Lofoten. Han jobber som Fagansvarlig Elektro på Statfjord C, og i år er det tjue år siden han så en plattform for første gang.

Jeg begynte å jobbe offshore i 1995. Som nordlending hadde jeg langt mindre kjennskap til offshore-livet enn folk på Vestlandet har, jeg hadde knapt nok sett bilde av en plattform. I ettertid vet jeg at det var et godt valg, jeg mener 2-4 rotasjon har klart flere positive sider enn negative.

Sauebonde på deltid

Han er bosatt i Gravdal sammen med samboeren Tone og sine to barn. Stillingen som fagansvarlig gjør at Berntsen har en rotasjon hvor han jobber hvert fjerde år på kontoret i stavanger. Han pendler da hjem hver uke, og er ferdig med et slikt år nå i august.

Det er positivt med variasjon, og spesielt fint å kunne si at pappa er tilbake om fire dager og ikke 14. Likevel er ukentlig pendling mer utfordrende for de som er hjemme, så både jeg og familien gleder oss veldig til å komme tilbake i ”normal” rotasjon.

For 5 år siden overtok han familiegården sin i Lofoten. Berntsen mener den utradisjonelle arbeidstiden har æren for at han nå er gårdseier.

Ja, gårdsprosjektet tviler jeg sterkt på at jeg ville begitt meg ut på med en vanlig ”9 til 4” jobb. Tone og jeg hadde da bodd åtte år i Oslo, og vi var litt ferdig med storbylivet. Selv om gården er liten så har vi nå nok å ta oss til. Jeg pleier å si at det er en i litt i overkant omfattende hobby.

Avler Lofotlam

På Berntsens gård bor det for øyeblikket 120 sauer og 270 lam, så det er nok å ta seg til i friperiodene. Berntsen er med på å utvikle merkevaren Lofotlam, sauekjøtt med smak som preges av Lofotens unike beiteflora. Han mener sauedrift og 2-4 rotasjon er en ideell kobinasjon.

Kunsten er å gjøre det daglige stellet så enkelt og rasjonelt som mulig, og det er kun noen sesonger som må tilpasses rotasjonen. Lamminga er helt klart det mest arbeidskrevende, men da har vi god hjelp av pappa som er fast nattevakt. Lamminga pågår i 3-4 uker og med god planlegging greier vi alltid å få kabalen til å gå opp.

Fortell om en ting du har på to do-listen for 2015?

Absolutt alt jeg ikke rakk å gjøre som ukependler!

Powered by Labrador CMS