Strømmast. Foto: Anders Lie Brenna, enerWE
Strømmast. Foto: Anders Lie Brenna, enerWE

Strømprisen tredoblet seg

Den norske strømprisen økte kraftig i forrige uke, men er fortsatt for lav for kraftprodusentene.

Publisert
Animert_strompris_uke41.gif

Strømprisene var ekstremt lave i uke 40, uken som for mange nordmenn utgjør høstferien. Da lå den norske strømprisen i snitt helt nede på 3,25 øre/kWh.

I forrige uke, uke 41, tok den seg kraftig opp, og tredoblet seg nesten. Gjennomsnittsprisen var 96,07 kr/MWh, og prisen svingte fra 49,13 til 171,97 kroner per MWh. Det tilsvarer en pris på 9,61 øre/kWh for sluttkundene før nettleien, elavgiften, merverdiavgiften og strømselskapenes avanse legges til på toppen.

Samtidig må det påpekes at en strømpris på 9,61 øre/kWh fortsatt er veldig lav. Det er for eksempel under "kostprisen" som kraftkommunene får tildelt konsesjonskraft gjennom. Da betaler de 11,27 øre/kWh. Normalt kan de snu seg rundt og selge den strømmen til god fortjeneste i strømmarkedet, men slik er det fortsatt ikke.

9,61 øre/kWh er også veldig billig sammenlignet med våre nordiske naboland. For selv om svenskene, danskene og finnene har all grunn til å være fornøyd med sine lave strømpriser i forrige uke, så betalte de likefullt markant mer enn norske strømkunder.

  • Norge: 96,07 kr/MWh
  • Sverige: 263,97 kr/MWh
  • Danmark: 309,35 kr/MWh
  • Finland: 364,58 kr/MWh