Store prisforskjeller, men den norske strømmen var veldig billig

Norske strømkunder haddesnittpris under 5 øre/kWh, og i Tromsø kostet strømmen under halvparten av det igjen.

Publisert
Animert_strompris_uke39.gif

Uke 39 ble nok en uke med ekstremt lave strømpriser i Norge.

Gjennomsnittsprisen var 45,93 kr/MWh, og prisen svingte fra 16,26 til 70,79 kroner per MWh. Det tilsvarer en pris på 4,59 øre/kWh for sluttkundene før nettleien, elavgiften, merverdiavgiften og strømselskapenes avanse legges til på toppen.

Det var imidlertid store forskjeller internt i Norge. Strømkunder i Tromsø og resten av Nord-Norge hadde en snittpris på kun 20,5 øre/kWh, altså godt under halvparten av resten av landet.

Det henger trolig sammen med begrenset kapasitet på en rekke forbindelser, og ikke minst begrenset kapasitet på utenlandskabler.

Alle norske strømkunder hadde uansett en veldig lav strømpris - både sammenlignet med ukene før, og ikke minst med resten av Norden:

  • Norge: 45,93 kr/MWh
  • Sverige: 197,43 kr/MWh
  • Danmark: 316,19 kr/MWh
  • Finland: 309,84 kr/MWh

I Danmark svingte strømprisen spesielt mye. Der var den på det høyeste helt oppe i 2156,93 kr/MWh. Det tilsvarer en forbrukerpris på 2,17 kr/kWh. Danskene opplevde imidlertid også lave strømpriser helt nede på 1,2 øre/kWh.

Den lave strømprisen er selvsagt svært gode nyheter for alle strømkunder, men som enerWE har skrevet mye om i vår, så er den også svært problematisk for kraftverkene og deres kommunale eiere.

Med en strømpris godt under konsesjonskraftprisen på 11,27 øre/kWh blir det magert for kommunebudsjetter rundt om i landet som er avhengig av skatter, avgifter og ikke minst utbytte fra vannkraftverkene for å få budsjettene til å gå opp.