Resten av Norden betalte 4-7 ganger så mye for strømmen

Den norske strømprisen holdt seg stabilt lavt, mens resten av Norden hadde store svingninger og mye høyere strømpris.

Publisert
Animert_strompris_uke46.gif

Uke 46 ble nok en uke med ekstremt lave strømpriser i Norge.

Gjennomsnittsprisen i Norge var 61,27 kr/MWh, og prisen svingte fra 14,24 til 103,1 kroner per MWh. Det tilsvarer en pris på 6,13 øre/kWh for sluttkundene før nettleien, elavgiften, merverdiavgiften og strømselskapenes avanse legges til på toppen.

En strømpris på 6,13 øre/kWh er ekstremt billig uansett hva man sammenligner med, og det var markant mindre enn hva resten av de nordiske strømkundene betalte.

Svenskene var nærmest, men selv de betalte over fire ganger så mye for strømmen i snitt. Danskene hadde Nordens dyreste strøm, og de betalte hele 7,3 ganger så mye.

Finnland lå midt i mellom de to, men de hadde til gjengjeld den høyeste strømprisen i en enkelttime i forrige uke. På det meste var den helt oppe i 1.898,66 kr/MWh. Det tilsvarer en sluttkundepris på hele 189,9 øre/kWh for strømmen alene. Nettleie og avgifter kommer i tillegg.

  • Norge: 61,27 kr/MWh
  • Sverige: 254,73 kr/MWh
  • Danmark: 446,35 kr/MWh
  • Finland: 394,37 kr/MWh

Så langt i år ligger forøvrig gjennomsnittlig ukepris på 91,90 kr/MWh i Norge. Det er ekstremt lavt, og det er til og med under konsesjonskraftprisen. Det er prisen kraftkommunene får kjøpe strømmen til "innkjøpspris".

Powered by Labrador CMS