Animert_strompris_uke12.gif

Norge med markant billigere strøm enn resten av Norden

Snittprisen på strøm lå under 9 øre/kWh i uke 12.

Publisert Sist oppdatert
Animert_strompris_Norge_uke12.gif

Året så langt har vært et svært spesielt strømmarked med veldig lave strømpriser til glede for strømkundene, og som utfordring for kraftprodusentene.

Uke 12 ble intet unntak, tvert imot. Gjennom hele uken endte snittprisen på 8,9 øre/kWh, og på sitt laveste var den helt nede i 6,0 øre/kWh i enkelttimer.

Gjennomsnittsprisen i Norge var 88,5 kr/MWh, og prisen svingte fra 61,67 til 129,29 kroner per MWh. Det tilsvarer en pris på 8,85 øre/kWh for sluttkundene før nettleien, elavgiften, merverdiavgiften og strømselskapenes avanse legges til på toppen.

Norge hadde også soleklart lavest strømpris i Norden.

  • Norge: 88,5 kr/MWh
  • Sverige: 133,25 kr/MWh
  • Danmark: 192,18 kr/MWh
  • Finland: 237,28 kr/MWh

Det betyr at svenskene hadde nest billigst strøm, men at de likevel måtte betale 1,5 ganger så mye som norske strømkunder. Danskene måtte betale over dobbelt så mye, og finnene nesten tre ganger så mye for strømmen.

Alt ligger forøvrig tilrette for at disse lave strømprisene skal fortsette ihvertfall til utpå sommeren. Det er mye vann i vannmagasinene, og snølagrene er også velfylte. Dermed må vannkraftprodusentene produsere strøm selv om prisene er lave. Hvis ikke risikerer de oversvømmelser når snøsmeltingen tar til for fullt.

Powered by Labrador CMS