Norge hadde litt lavere strømpris enn resten av Norden

Nest høyeste strømprisuke siden januar.

Publisert
Animert_strompris_uke43.gif

Hver mandag pleier enerWE å rapportere gjennomsnittsprisen på strømmen i de nordiske landene. Denne uken var imidlertid tallene for søndagen utilgjengelig helt frem til klokken 12:40 i dag, tirsdag.

Gjennomsnittsprisen i Norge var 174,51 kr/MWh, og prisen svingte fra 67,15 til 390,23 kroner per MWh. Det tilsvarer en pris på 17,45 øre/kWh for sluttkundene før nettleien, elavgiften, merverdiavgiften og strømselskapenes avanse legges til på toppen.

Det betyr at norske strømkunder i snitt hadde litt lavere strømpris enn i uken før. Da lå snittprisen på 17,6 øre/kWh, og det var den høyeste strømprisen siden januar.

På sitt aller høyeste hadde strømkunder en timespris på 19,0 øre/kWh i Oslo og Kristiansand, mens strømprisen på sitt laveste var nede i 6,7 øre/kWh.

For de som ønsker å sammenligne sin egen strømpris med gjennomsnittsprisen må det imidlertid påpekes at det ikke er så enkelt som å sammenligne den oppgitte prisen med den nasjonale gjennomsnittsprisen. Det er fordi strømforbruket typisk er høyest når prisen koster mest, og det er den vanligvis på dagen. På natten bruker de fleste av oss mindre strøm, og det er da strømmen vanligvis er billigst.

For å regne ut egen gjennomsnittlig strømpris må man derfor regne ut strømprisen opp mot forbruket for hver enkelt time. Så kan man sammenligne den snittprisen med det nasjonale snittet.

Nok en gang hadde Norge Nordens billigste strøm, men det var nå mindre forskjell enn på lenge.

  • Norge: 174,51 kr/MWh
  • Sverige: 239,86 kr/MWh
  • Danmark: 280,41 kr/MWh
  • Finland: 369,14 kr/MWh

Selv om snittprisen var relativt lik, hadde Sverige, Danmark og Finland enkelttimer med en strømpris helt oppe i henholdsvis 548,96, 769,08 og 1912,34 kr/MWh.