Foto: Anders Lie Brenna, enerWE
Foto: Anders Lie Brenna, enerWE

Danmark hadde billigere strøm enn Norge

Uke fem hadde enkelttimer med skyhøy strømpris, og snittprisen var årets høyeste så langt.

Publisert
Animert_strompris_uke5.gif

Årets femte uke var en uke der norske strømpriser fikk veldig mye oppmerksomhet. Det henger sammen med at strømpriser i enkelttimer var oppe på på et så høyt prisnivå at det nærmet seg rekorder. For uken som helhet var det imidlertid ikke så stor forskjell fra uken før.

Gjennomsnittsprisen i Norge var 560,15 kr/MWh, og prisen svingte fra 351,52 til 1852,39 kroner per MWh. Det tilsvarer en pris på 56,02 øre/kWh for sluttkundene før nettleien, elavgiften, merverdiavgiften og strømselskapenes avanse legges til på toppen.

Ser vi nærmere på strømprisen i de enkelte elspotområdene var imidlertid pristoppene enda høyere. Oslo, Bergen, Trondheim, Molde og Tromsø hadde på det meste en strømpris helt oppe i 2.077,08 kr/MWh. Til sammenligning hadde Sør-Norge «bare »en maksimal strømpris på 847,49 kr/MWh. For sluttkundene tilsvarer det en strømpris på henholdsvis 207,7 øre/kWh og 84,7 øre/kWh.

Strømprisen er markant høyere enn på samme tid i fjor, men hvis vi sammenligner med ukene før var ikke strømprisene så ekstremt høye som maksprisene kanskje kan gi inntrykk av. Med en snittpris på 56,02 øre/kWh er uke fem riktignok årets dyreste strømuke så langt i år, men det er ikke så veldig mye mer enn i uke fire. Da lå snittprisen på 54,45 øre/kWh.

Sammenlignet med resten av Norden kom imidlertid norske kunder litt dårligere ut. Strømprisen var fortsatt lavere enn i Sverige og Finland, men danskene hadde Nordens laveste strømpris i uke fem.

  • Norge: 560,15 kr/MWh
  • Sverige: 589,68 kr/MWh
  • Danmark: 552,39 kr/MWh
  • Finland: 644,89 kr/MWh
Powered by Labrador CMS