Animert_strompris_uke11.gif

Ny rekordbillig strømuke

- Vi er nå på prisnivåer som vi aldri tidligere har sett i februar og mars.

Publisert Sist oppdatert
Animert_strompris_Norge_uke11.gif

Strømprisen har vært eksepsjonelt lav denne vinteren, og nå har Norge hatt nok en uke der gjennomsnittsprisen har vært under 10 øre/kWh. Det skjedde også i uke 8, men i uke 11 var prisen enda lavere.

Gjennomsnittsprisen i Norge var 97,84 kr/MWh, og prisen svingte fra 58,46 til 127,82 kroner per MWh. Det tilsvarer en pris på 9,78 øre/kWh for sluttkundene før nettleien, elavgiften, merverdiavgiften og strømselskapenes avanse legges til på toppen.

Norge hadde også Nordens billigste strøm, selv om også danskene hadde en pris som ikke var så langt unna 10 øre /kWh, eller 100 kr/MWh - enheten som brukes på kraftbørsen Nord Pool.

  • Norge: 97,84 kr/MWh
  • Sverige: 114,33 kr/MWh
  • Danmark: 172,86 kr/MWh
  • Finland: 216,61 kr/MWh

På sitt laveste var strømprisen nede i 5,5 øre/kWh i Norge.

- Prisnivåer vi aldri har sett

Fredag arrangerte konsulentselskapet Thema Consulting et frokostseminar om strømprisene. Der holdt analytiker Marius Holm rennesund et nettbasert foredrag der han forklarte strømprisene. Han påpekte at det vi opplever nå i strømmarkedet er helt ekstraordinært.

Marius Holm Rennesund i Thema Consulting i et tidligere seminar om strømmarkedet.
Marius Holm Rennesund i Thema Consulting i et tidligere seminar om strømmarkedet.

- Vi er nå på prisnivåer som vi aldri tidligere har sett i februar og mars, sier Rennesund.

Han legger til at prisfallet også kom veldig fort. Vi skal ikke så langt tilbake i tid for å finne strømpriser på normalnivået.

Samtidig tror han strømprisene vil holde seg lave en god stund fremover, og det begrunner han med at det er veldig mye snø som kan smelte, samt mye vann i den hydrologiske balansen.

- Vi har et lager vi kan produsere vannkraft fra som er på det høyeste nivået vi har sett de siste 15-20 årene , sier Rennesund.

Disse snø- og vannmengdene utgjør enorme mengder strøm når man regner seg frem til hvor mye strøm det kan produsere gjennom et magasinert vannkraftverk.

- Utviklingen over de første ukene av 2020 går vi fra et lite underskudd til et overskudd på over 30 TWh, sier Rennesund.