Foto: Anders Lie Brenna, enerWE
Foto: Anders Lie Brenna, enerWE

Staten gikk i pluss på oljen selv om skatteinntektene stupte

Selv med midlertidig skatteutsettelse som følge av krisepakken, og lavere utbytte fra Equinor, ble det positive tall i statens olje- og gassregnskap.

Publisert Sist oppdatert
Animert_Oljeinntekter.gif

Torsdag i forrige uke la SSB frem tall for statens inntekter og utgifter i årets tredje kvartal. Det er snakk om et omfattende tallmateriale, men det er mye interessant å finne for alle som er interessert i å se hva staten bruker penger på, og hvor de henter disse pengene fra.

Totalt hadde staten inntekter på 302,5 milliarder kroner i kvartalet, og det var en nedgang på 3,7 prosent fra årets andre kvartal. Underskuddet, som må dekkes opp av oljefondet, var på hele 58,3 milliarder kroner. Det vil si nesten 20 milliarder kroner i måneden.

Årets tredje kvartal var det første kvartalet der krisepakken til oljebransjen slo inn. Den går i hovedsak ut på midlertidige skatteutsettelser for å sikre opprettholdelse av aktiviteten på norsk sokkel slik at leverandørindustrien skal ha oppdrag nok til å holde det gående. Det betyr senkende skatteinntekter i år og i dette kvartalet, og så kommer skatteinntektene på et senere tidspunkt.

Dette ga naturlig nok store utslag for kvartalets skatteinntekter fra petroleumsvirksomheten. Den falt fra 32,3 milliarder kroner i årets andre kvartal, til minus 9,5 milliarder kroner i tredje kvartal. Det er det største negative skatteresultatet for petroleumsvirksomheten noensinne, og det er første gang siden fjerde kvartal 2016. Siden 1991 har det vært negativt skatteresultat i totalt 11 kvartaler, men som regel har det vært snakk om veldig små beløp.

Selv om skatteresultatet ble negativt, gikk oljeaktiviteten likevel i pluss i årets tredje kvartal. Det er fordi skatt på oljevirksomheten bare er en av flere olje- og gassinntekter for staten.

  • Skatt på olje- og gassutvinning
  • Avgifter på utvinning av petroleum
  • Statens direkte økonomiske engasjement (SDØE)
  • Utbytte fra Equinor

Overskuddet endte på like under 2,9 milliarder kroner. Det er lite sammenlignet med foregående kvartal da resultatet var på 48,0 milliarder kroner, og det er det laveste siden første kvartal 1999.

Samtidig viser det hvor robust olje- og gassinntektene er når staten går i overskudd selv med negativ skatt på 9,5 milliarder kroner.

Denne gangen var det statens direkte økonomiske engasjement (SDØE) som sikret overskuddet. Det statseide oljeselskapet Petoro bidro med et resultat på 10,5 milliarder kroner. Det er mer enn i forrige kvartal, men samtidig mindre enn i andre kvartaler helt tilbake til tredje kvartal 1999.

I tillegg bidro utbytte fra Equinor med 1,7 milliarder kroner. Det er imidlertid langt mindre enn de 5-6 milliardene staten vanligvis henter ut i utbytte hvert eneste kvartal.

Slik fordelte statens inntekter fra olje og gass seg i årets tredje kvartal:

  • Skatt: -9,5 milliarder kroner
  • Avgifter: 92 millioner kroner
  • SDØE: 10,5 milliarder kroner
  • Equinor: 1,7 milliarder kroner
  • Totalt: 2,9 milliarder kroner

Ifølge tallene hos SSB har staten gått med overskudd på olje- og gassvirksomheten hvert eneste kvartal.

Powered by Labrador CMS