Animert_StromforbrukProduksjon_Mnd10.gif

Norge eksporterte 2,7 TWh strøm i oktober

Utenlandskablene sendte strømmen ut av landet så og si hele måneden.

Publisert Sist oppdatert

Vi er over i november måned, og en titt på tallene fra kraftbørsen Nord Pool viser at oktober ble en måned med mye eksport av norsk strøm over utenlandskablene.

Totalt hadde Norge en netto eksport av strøm på hele 2,7 TWh, og i snitt eksporterte vi 3,6 GWh hver eneste time.

Det var faktisk bare i 33 av oktobers 744 timer at Norge hadde netto import over strømkablene. Det betyr at utenlandskablene hadde netto eksport i 95,5 prosent av tiden.

Netto importen av strøm var oppe i 2,4 GWh på det meste.

I mer vanlige år pleier strømmen å gå mye mer frem og tilbake over mellomlandsforbindelsene, som er det utenlandskablene egentlig heter. Da går som regel strømmen ut av Norge på dagtid, og så pleier Norge å importere strømmen på nattestid.

Det er fordi Norge har mye regulerbar vannkraft som kan justere strømproduksjonen opp og ned avhengig av etterspørsel og strømpris. Nå er imidlertid vannmagasinene så fulle at de stort sett må produsere.

Likevel er det tydelig at den norske strømproduksjonen fortsatt følger forbruket gjennom døgnet. I den animerte grafen vises det tydelig hvordan forbruket svinger gjennom døgnet, og hvordan produksjonen følger forbruket - med en ekstra produksjon på toppen.

Det norske strømforbruket svingte mellom 11,5 og 18,7 GWh per time, mens strømproduksjonen svingte mellom 11,3 og 23,3 TWh.