Nå er strømprisen høy nok til at vannkraftverkene tjener penger igjen

I forrige uke kostet strømmen mer enn konsesjonskraftprisen.

Publisert
Animert_strompris_uke36.gif

Strømprisen har vært ekstremt lav i år, og den har over lang tid ligget så lavt at det har vært lite å hente for kraftprodusentene.

Kostnadene for å produsere strøm vil variere fra kraftverk til kraftverk, og det er umulig å anslå nøyaktig hva hvert enkelt vannkraftverk må ha for å tjene penger.

Det er imidlertid noe som heter konsesjonskraftpris, og det er en felles standard pris som fungerer som en slag felles kostpris for vannkraften over hele landet. Den er satt til 11,27 øre/kWh i 2020.

Ifølge tall fra kraftbørsen Nord Pool var gjennomsnittsprisen i Norge 16,95 øre/kWh i forrige uke, og dermed 5,68 øre/kWh høyere.

Det er trolig kjærkomne nyheter for kraftselskapene, og også for de statlige og kommunale eierne som er avhengig av utbytte for å få budsjettene til å gå opp.

Gjennomsnittsprisen i Norge var 169,53 kr/MWh, og prisen svingte fra 140,65 til 256,29 kroner per MWh. Det tilsvarer en pris på 16,95 øre/kWh for sluttkundene før nettleien, elavgiften, merverdiavgiften og strømselskapenes avanse legges til på toppen.

Selv med økt strømpris har norske strømkunder fortsatt Nordens soleklart laveste strømpris.

  • Norge: 169,53 kr/MWh
  • Sverige: 407,89 kr/MWh
  • Danmark: 454,19 kr/MWh
  • Finland: 440,76 kr/MWh
Powered by Labrador CMS